04.02.2024.

20:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Ako vam se znoje noge u čizmama, probajte kupke za 'upaljena' stopala!

Preterano znojenje stopala, posebno ako se nosi obuća od veštačke kože s postavom od sintetike, gumene čizme, kao i sintetičke čarape, mnogima tokom zime predstavlja veliki problem.

U borbi protiv neprijatnog mirisa nogu najvažnije je da se promeni obuća i da se nosi ona od prirodnih materijala. U koliko ste u mogućnosti, dobro bi bilo da imate bar još jedan par sezonske obuće. Svakodnevno nošenje istih čizama dovodi do pojave neprijatnog mirisa. Uz to, pojačajte higijenu stopala da ne biste "zaradili" gljivice, nosite pamučne čarape i koristite mirisne kupke, pudere ili kombinacije određenih biljnih preparata, piše Zdravaiprava.com.

Evo preparata koje možete koristiti, a i sami napraviti.

Informer

Puder možete da stavite i u obuću

Puder 

Ovo je jedan od najefikasnijih i najjeftinijih preparata za neprijatne mirise nogu koji pomaže da se stopala prosuše. Efikasno smanjuje znojenje nogu. Pospite stopala talkom svaki put kad obuvate obuću, a možete i samu obuću.

Sirće 

Dve supene kašike jabukovog ili bilo kog drugog sirćeta pomešajte s vodom i natapajte stopala u rastvoru 20 minuta. Nakon ispiranja sapunom i vodom, ne zaboravite da temeljno osušite stopala i neprijatni miris će iščeznuti u roku od nekoliko dana.

Informer

Priuštite stopalima lekovite kupke

Limun i soda bikarbona 

Četvrtina šoljice sode bikarbone, osam šoljica vode i sok jednog limuna pomešajte sa mlakom vodom i namačite stopala 15-20 minuta.

Kupka od ruzmarina i žalfije 

Kašičicu suvog ruzmarina i pola kašičice suve žalfije stavite u lavor s vrelom vodom. Ostavite da se malo rashladi i namačite stopala dva puta dnevno po pola sata.