02.03.2024.

09:18

Foto: Reuter

Magazin

Ko je bila Iris Apfel? Postala model u 97. godini, 9 puta restaurirala Belu kuću, a evo šta je uradila sa svojim nakitom

Iris Apfel je definitivno neko ko zaslužuje status legende. Rođena je 29. avgusta 1921. godine, a bila je poznata po svojim neobičnim, upadljivim odevnim kombinacijama, pritom mešajući visoku modu i preveliku kostimsku bižuteriju.

Njen klasičan izgled podrazumevao je perjanicu sa nizom debelih bisera, narukvice i jaknu ukrašenu radom sa perlicama američkih starosedilaca.

Bila je i te kako zapažena na svakom modnom događaju, sa svojim velikim, okruglim, crnim naočarima, svetlocrvenim karminom i kratkom belom kosom. Njen stil bio je čak bio i predmet izložbi u muzejima i dokumentarnog filma "Iris", koji je režirao Albert Majsles.

Njena posebna strast bila je sakupljanje umetnina i nakita, čime se bavila oko osam decenija. Prvi komad nakita kupila je još kada je imala 11 godina i kako je volela da kaže, više nije mogla da stane.

Zbog količine, čak je u jednom trenutku bila prinuđena da deo kolekcije deponuje u skladište i ustupi muzejima. Najlepšu odu njenoj kolekcionarskoj sposobnosti i suverenom mešanju haute couture komada sa stvarima nađenim na buvljim pijacama odao je 2005. godine njujorški "Metropolitan Museum of Art" izložbom "Rara Avis (Rare Bird): The Irreverent Iris Apfel".

Bila je to prva Metroplitanova izložba o (živoj) ženi koja nije modni dizajner, ali jeste modna ikona. Izložbu je posetilo 150.000 ljudi, a uprkos tome, sama Iris sebe nije smatrala modnim uzorom.

- Moda nije moj život. Ja ne živim za to da bih se obukla. Volim uvrnutu garderobu, ali ako promolite glavu iz ormana, videćete da u vas gleda jedan veliki šareni svet - izjavila je jednom prilikom. 

U 97. godini je na nagovor Tomija Hilfigera postala manekenka, potpisavši ugovor s agencijom IMG, koja zastupa Žizel Bundšen i Điđi Hadid.

Upravo u tome što oko sebe nikada nije pravila naročitu famu leži njena čarolija, a imala je i odličan smisao za humor. Povremeno je sebe nazivala gerijatrijskom starletom i non-stop se smejala, naročito sa suprugom Karlom sa kojim je svojevremeno vodila "Old World Weavers", a među klijentima su im bili Greta Garbo, Žaklin Onasis i Este Luder. Osim toga, restaurirali su Belu kuću tokom čak devet predsedničkih mandata.