10.03.2024.

09:30

Foto: profimedia

Magazin

Pričala o menstruaciji pa odnela pobedu Miss sveta! Evo ko je Kristina Piškova i čime se bavi (FOTO)

U nizu događaja tokom preliminarnog takmičenja, uključujući fitnes, lepotu, talenat i javne govore, nekoliko takmičarki je osvojilo mesta na "brzoj stazi" među 40 najboljih.

Informer

 

Odatle je broj brzo smanjen na prvih 12 , a potom na prvih osam , a u tom su trenutku takmičarke učestvovale u klasičnom krugu pitanja i odgovora, baveći se temama o kojima se raspravljalo na poslednjem samitu G20. 

Zamoljena da objasni problem koji posebno utiče na zdravstvenu zaštitu žena, Krisitna Piškova (23) studentkinja prava i model, govorila je o uklanjanju predrasuda i srama oko menstruacije, rekavši da je "biti žena dar" i da menstruacija ne bi trebalo da bude tabu tema.

Informer

 

Piškova je pobedila tri drugoplasirane - Jasmin Zeiton iz Libana, Ače Abraham iz Trinidada i Tobaga i Lesego Čombo iz Bocvane. (Ove žene se zajedno sa Džesikom Gagen iz Engleske, smatraju "kontinentalnim pobednicama".)

Kristina ima 23 godine, bavi se manekenstvom, studira pravo i biznis administraciju, tečno govori engleski, poljski, slovački i nemački jezik, a zagovara održivi razvoj kroz obrazovanje.

Podsetimo, Miss sveta naširoko se smatra najstarijim međunarodnim izborom lepote, prvi put utemeljenim u Ujedinjenom Kraljevstvu 1951. godine kao "takmičenje u bikiniju". Možda su dve najpoznatije pobednice iz Indije: glumci Ajšvarija Raj Bačan (Miss sveta 1994.) i Prijanka Čopra (Miss ssveta 2000.). Čopra se pojavila se na izboru video porukom, odajući počast vlasnici Miss sveta Džuliji Morli i Niti Ambani , dobitnici humanitarne nagrade izbora.

Piškova zamenjuje odlazeću Miss sveta, Poljakinju Karolinu Bielavsku, čija je vladavina počela u martu 2022.