07.04.2024.

18:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Da vam stara tašna bude kao nova! Trik koji provereno radi - sve sastojke imate već kod kuće

Tašna je među najvažnijim modnim detaljima koji mogu da spasu i osveže modnu kombinaciju. Sve zaljubljenice u ovaj modni dodatak jedino brine rok trajanja, a da bi vaša omiljena tašna trajala što duže, primenite neke od trikova za održavanje.

Kožne tašne imaju duži vek trajanja, a one od antilopa ili pak platnene brže propadaju. Međutim, svaka, pa čak i ona osetljiva, može duže da posluži ako je pravilno održavate, piše Jahu šajn.

Tašne koje ne nosite često nemojte nakon nošenja samo odložiti u ormar ili fioku jer, kada ih sledeći put uzmete, izgledaće još starije.

Informer

Trebalo bi da pripazite šta nosite u tašni.

Ako uz kupljenu tašnu niste dobili posebnu kesu da biste je u nju spakovali kada je ne nosite, možete iskoristiti staru jastučnicu. Tašnu jednostavno stavite u nju. Biće zaštićena i izgledaće kao nova. Izbegavajte da ih čuvate u plastičnim kesama, posebno one kožne i od antilopa, jer će plastika isušiti kožu.

Trebalo bi da pripazite šta nosite u tašni. Prevelika količina stvari može da je uništiti - ne samo da mogu da popucaju šavovi i ručke već zbog težine može da promeni originalni oblik.

Koža

Kožne tašne treba s vremena na vreme prebrisati maramicama za kožu ili poprskati sredstvom za održavanje kože da bi materijal zadržao sjaj i elastičnost.

Informer

 S vremena na vreme ih poprskajte sredstvom za održavanje kože

Antilop

Tašne od antilopa treba često četkati, a za to dobro može da posluži meka četka za cipele. Međutim, treba pripaziti na pritisak, jer prejako i žustro četkanje tašnu može da ošteti i skine gornji sloj materijala.

Platno

Platnene tašne imaju prednost što mogu da se peru. U većini slučajeva to morate da radite ručno pomoću sunđera natopljenog sapunicom ili, u zavisnosti od materijala i detalja, da ih potpuno potopite u vodi.

Vlažne maramice za fleke

Mrlje na tašni jednostavno možete da skinete običnim vlažnim maramicama. Važno je da mrlju obrišete čim je nastala i da pripazite da je ne razmažete.