28.05.2024.

06:40

Foto: pexels.com

Magazin

Svi kući imamo jednu ovakvu majicu, a ovog leta biće pravi modni hit! Izvucite je što pre iz ormara i zablistajte (FOTO)

S vremenom je postala ključni komad elegantnih kolekcija koje asociraju na odmor, more...

Majica na pruge čini se da nikad i nije izašla iz mode, ali se ove sezone sigurno vraća na velika vrata i "preti" da postane apasolutni modni hit.

Informer

 

Istorija Breton majice

Breton majica potiče iz Francuske, tačnije iz regije Bretanja. Prvi put je uvedena kao deo uniforme francuske mornarice davne 1858. godine. Originalna bretonska majica imala je 21 prugu, koje su navodno simbolizovale 21 Napoleonovu pobedu. Dizajn je bio praktičan jer su mornari u prugastim majicama bili uočljiviji ako bi pali u more. Bile su napravljene od teške pamučne tkanine radi topline i izdržljivosti. Ubrzo je bretonska majica postala popularna među civilima, a kasnije ju je prihvatila i modna industrija.

Informer

 

Koko Šanel je početkom 20. veka doprinela popularizaciji ovog dizajna u modi, dodajući mornarsku majicu u svoje kolekcije, čime je kreacija postala klasični deo garderobe. Brojni dizajneri su usvojili mornarske pruge kao važan modni element. Žan-Pol Gotje se poigravao s ovim motivom i koristio ga u svakodnevnim, ali i kolekcijama visoke mode.

Informer

 

Mornarske pruge su i danas deo kreativne igre, ali najčešće ih vidimo kao jednostavnu, elegantnu majicu pogodnu za sve odevne kombinacije.