Autor: Informer.rs

24.07.2024.

12:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Imate bubuljice na nogama posle brijanja? Svi pravimo iste greške od kojih nastaje iritacija!

Najbrži način za uklanjanje dlačica sa nogu je korišćenje jednokratnog brijača. Međutim, često se pojavljuju neugledne crvene tačke, poznate kao "jagodne noge". Ovo su zapravo mikrohematomi, nastali usled oštećenja krvnih sudova oko folikula dlake.

Crvene tačke mogu se pojaviti ne samo na nogama, već i u intimnim predelima ili ispod ruku, često praćene svrabom i peckanjem.

Saveti za pravilno brijanje

Da biste izbegli crvene tačke, važno je pravilno pripremiti kožu. Prvo, uradite piling, najbolje dan pre brijanja, koristeći šećerni piling. Pilingom uklanjate mrtve ćelije kože i sebum, sprečavajući zapušavanje folikula i upale. Jednom nedeljno, uradite piling celog tela koristeći rukavicu za tuširanje.

Informer

 

Prilikom brijanja, koristite penu za brijanje ili gel za tuširanje kako biste smanjili iritaciju i povećali podmazivanje. Brijajte dlačice u smeru njihovog rasta, nežno pritiskajući brijač. Na kraju, možete brijati protiv rasta dlaka. Nakon brijanja, nanesite hidratantni losion ili kremu za telo. Najbolji sastojci za negu posle brijanja su aloja, urea, alantoin i pantenol.

Šta uraditi ako se pojave crvene tačke?

Ako se crvene tačke pojave, možete ubrzati zarastanje kože koristeći losione sa bromelainom ili papainom, sastojcima iz ananasa. Takođe, ši puter i kokosovo ulje hidratizuju i regenerišu iritiranu kožu.

U slučaju pojave bubuljica, izbegavajte usku odeću koja može dodatno iritirati kožu. Nosite lagane materijale koji omogućavaju koži da diše i ubrzavaju regeneraciju. Uzdržite se od brijanja nekoliko dana kako biste smanjili upalu i izbegli posetu dermatologu.

Uzroci ovih iritacija mogu biti:

Ponovno korišćenje jednokratnog brijača
Suvo brijanje bez adekvatne hidratacije
Nepostojanje pilinga pre depilacije, što ostavlja prljavštinu, sebum i mrtvu kožu
Nošenje uske odeće koja iritira kožu
Nepravilno brijanje