• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.07.2024

21:00

Sve više žena brije lice, ali da li je to preporučljivo? Ukoliko imate ove dijagnoze, nikako ne radite to

Shutterstock

Moda i lepota

Sve više žena brije lice, ali da li je to preporučljivo? Ukoliko imate ove dijagnoze, nikako ne radite to

Podeli vest

Žene obično imaju osetljiviju kožu od muškaraca, zato bi svakodnevno brijanje moglo da izazove iritaciju.

Ako ste pripadnica lepšeg pola i imate neželjene dlake na licu, njihovo brijanje ne bi trebalo biti kontroverzno. Brijanje je jednostavno, brzo i jeftino. Žene su potpuno otvorene po pitanju brijanja nogu, pazuha i bikini zona. Ali, žensko brijanje lica malo je delikatnija tema, piše Luminous Dermatology.

Žene imaju osetljiviju kožu od muškaraca

Žene obično imaju osetljiviju kožu od muškaraca. Svakodnevno brijanje bi moglo da izazove iritaciju i da bi tako poništilo kozmetičke prednosti. Takođe, postoji rizik od posekotina, što može da izazove infekcije.

Foto: Shutterstock

 

Naravno, svako je drugačiji, a brijanje lica već je vekovima oružje u nekim od najpoznatijih svetskih ženskih arsenala lepote. Kraljica Elizabeta I. i Elizabet Tejlor su navodno brijale lice.

Ako vas brijanje lica rešava neželjenih dlačica, ne izaziva iritacije i ostavlja vam glatku, blistavu kožu, nastavite to da radite.

Prednosti brijanja lica

Brijanje lica ne samo da uklanja urasle dlačice odsecanjem blizu korena, već uklanja i gornji sloj mrtvih ćelija kože, prljavštinu i masnoću.

Glatka koža

Brijanje uklanja mrtve ćelije kože zajedno sa dlačicama, što čini kožu glatkom i mekšom. Ovaj proces eksfolijacije može da pomogne u prevenciji akni i drugih problema sa kožom.

Foto: Shutterstock

 

Bolja apsorpcija proizvoda za negu kože

Kada su mrtve ćelije kože uklonjene, proizvodi za negu kože, poput seruma i krema, lakše prodiru u dublje slojeve kože.

Lakše nanošenje šminke

Šminka se lakše i ravnomernije nanosi na glatku kožu, što rezultira besprekornim izgledom.

Mitovi o brijanju lica kod žena

Jedan od najčešćih mitova je da će zbog brijanja dlake biti deblje i tamnije. Međutim, brijanje nema uticaj na debljinu ili boju dlake. Kada dlačice ponovo izrastu, mogu da se učine debljim jer su rezane pod oštrim uglom.

Foto: Pexels

 

Brijanje ne ubrzava rast dlake, već to kontrolišu genetika i hormoni.

Nedostaci brijanja lica

Osobe sa sledećim kožnim bolestima nikada ne bi trebale da briju lice kod kuće bez konsultacije s dermatologom:

Ekcem,

Psorijaza,

Osip/upala,

Rosacea,

Akne,

Rak kože.

Brijanje lica može da dovede do toga da dlačice postanu uočljivije kada ponovo počnu da rastu, jer brijanje otupljuje njihove vrhove.

Ako imate grube ili izrazito kovrdžave dlake, možete da budete osetljivi na urastanje dlačica, što može biti bolno i ružno.

Takođe, brijanje može stvoriti oštećenja kože poput posekotina koje se mogu inficirati.

U prodavnicama postoje posebni proizvodi i britvice koju su napravljeni specijalno za žene, pa je brijanje lica lagano i sigurno. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja
Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje doneli su odluku da za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Prijepolje u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukturnih projekata, podrške lokalnoj zajednici i unapređenju političkog dijaloga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli priznanje „Počasni građanin“ Opštine Prijepolje.

03.07.2024

22:24

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana
Politika

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, sastao se danas u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilović, a zatim su zajedno obišli radove na deonici Bijeljina-Rača, budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, jednog od dva koja će povezati Srbiju i Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

03.07.2024

21:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija