Autor: Informer.rs

09.08.2023.

22:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Ovo je najkišovitiji grad u Evropi! Pljuštalo je 85 dana zaredom

Holidu, Internet  pretraživač za iznajmljivanje smeštaja, analizirao je najkišovitije gradove Evrope. Koristeći podatke sa aplikacijama Vorld Veather Online rangirali su gradove na osnovu prosečnog broja kišnih dana u mesecu, ali i prosečne dnevne statistike padavina.

Informer

Holidu je drugi najveći grad Norveške proglasio najkišovitijim gradom Evrope.

Turistička zajednica grada Bergena u marketinškim aktivnostima često spominje kišu, a stavili su je čak i na svoje razglednice. Norvežani se ne plaše kiše – uostalom, oni ne veruju da postoji loše vreme, već samo loše odevena osoba.

Norvežani podstiču sve zainteresovane da ih posete bez obzira na meteorološku prognozu. Podsećaju da se kod njih mogu videti prelepi parkovi i fjordovi, kao i zanimljivi muzeji i galerije. 

Informer

Bergen ima jedinstvenu geografsku poziciju. Nalazi se na jugozapadu Norveške na obali Severnog mora i okružen je sa sedam planina, što ga čini osetljivim na dugotrajne i obilne padavine.

Najduže neprekidno kišno vrijeme u Bergenu zabeleženo je krajem 2006. i početkom 2007. godine. Kiša je tada padala čak 85 dana zaredom – od 29. oktobra do 21. januara. 

Najduže neprekidno kišno vreme u letnjim mesecima odigralo se 1952. godine kada je kiša padala bez prestanka od 1. do 24. juna.