Autor: Informer.rs

22.08.2023.

13:16

Foto: Pixabay

Magazin

Arhitekte pronašle najlepši grad na svetu! Pogađate li o kome se radi?

Zlatni rez postao je ideal naročito tokom renesanse, kada su umetnici i naučnici težili savršenstvu u kompozicijama. I danas ga smatramo savršenim rezom u prirodi. Ali čemu ovaj uvod?

Navikli smo da o zlatnom rezu u savremenom dobu slušamo u kontekstu estetike, na primer, ljudskog lica. Ali postoji i udruženje arhitekata koje se bavi zlatnim rezom u arhitekturi.

Na stranici "Onlajn Mortidž advajzor" nalazi se studija o istorijskim gradovima širom Velike Britanije, ali i o gradovima ostatka sveta, gde su proučavane najpoznatije zgrade i arhitektura gradova.

Informer

Izračunate su proporcije najdužih i najkraćih veličina i njihovih dimenzija i upoređene su sa zlatnim rezom.

Prema procentu u kome se lepota gradova podudara sa zlatnim rezom, zaključili su da je sa 83,7 odsto najlepši grad u Ujedinjenom Kraljevstvu - Čester, a prate ga London, Belfast i Liverpul.

A šta je sa svetskim gradovima? Titulu najlepšeg grada, u odnosu na procenat podudarnosti sa zlatnim rezom, ponela je Venecija sa 83,3 odsto. Iza nje su Rim, Barselona i Prag. Naravno, lepota je u oku posmatrača i ovo treba uzeti samo kao zabavnu statistiku.