Autor: Informer.rs

24.11.2023.

22:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Prošetajte najpoznatijim ulicama u Evropi! (FOTO)

Ukoliko već niste, svakako bi trebalo da doživite duh Evrope i prošetate nekim od najlepših ulica na našem kontinentu. 

Neke od najpoznatijih ulica su posebne zbog bogate istorije i još bogatije arhitekture, neke zbog šarma i atmosfere, neke zbog prodavnica, kafića, restorana i galerija koje im daju poseban karakter.

Ovo su neke od najpoznatijih ulica u Evropi:

Šanzelize, Pariz

Aveniju Šanzelize ne treba posebno predstavljati. Počinje na Trgu sloge i vodi do Trijumfalne kapije. Jedna je od najskupljih ulica na svetu za stanovanje, a njena širina, hladovina, kafići i luksuzne prodavnice nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Šanzelize nazivaju i najlepšom avenijom na svetu. Nastala je u 17. veku i to na mestu nekadašnje močvare. 

Avenija je duga dva kilometra, a svakodnevno je posećuje trista hiljada ljudi. 

Informer

La Rambla, Barselona

La Rambla je verovatno najpoznatija ulica u Barseloni, ali u stvarnosti se sastoji od 5 bulevara spojenih u dugu pešačku ulicu, koje se nazivaju - Ramblas.  

 Gotovo dva kilometra duga ulica sa lepim drvoredom i brojnim kafićima i restoranima vrvi životom u svako doba dana.Ulicom prolaze lokalci, brojni turisti, ulični zabavljači, trgovci… 

Informer

Abej Roud, London


Ova ulica se nalazi u severnom delu Londona, i poznata je po studijima "Abbey Road" u kojima su Bitlsi snimili većinu svojih pesama. Tu su snimili i svoj poslednji album, koji nosi ime ulice - Abej roud.  

Fotografija na omotu ovog albuma prikazuje Džordža Harisona, Pola Makartniju, Ringa Staru i Džona Lenonu kako prelaze zebru ispred studija jedna je od najpoznatijih fotografija ikada snimljenih.

Najpoznatiji pešački prelaz na svijetu inspirisao je i grupu Red Hot Chili Peppers i tvorce kultne serije Simpson.

Informer

Unter den Linden, Berlin

Od Berlinske katedrale do Brandenburške kapije proteže se veličanstvena Unter den Linden. Ova ulica ima brojne znamenitosti, a danas je poznata i po svojim restoranima, kafićima i prodavnicama. 

Prve lipe po kojima je avenija dobila ime posađene su 1647.

Nakon Drugog svetskog rata ulica je bila gotovo sasvim razrušena, ali nakon pada Berlinskog zida ponovo je izgrađena i obnovljena, pa danas blista punim sjajem. 

Informer

Nihavn, Kopenhagen


Sigurno najpoznatija razglednica iz Kopenhagena prikazuje šarene kuće Nihavna, stisnute jednu uz drugu uz kanal u središtu grada.

Nekada su ovde, u staru luku, pristajali brodovi iz celog sveta, a ulica je bila krcata mornarima koji su posećivali kafane. Danas su kuće iz 17. i ranog 18. veka obnovljene i obojene prepoznatljivim živim bojama, a nad ulicom se natkriljuju terase kafića i restorana.

Šetnja Nihavnom uz kanal obavezna je kad posećujete Kopenhagen. Atmosfera u ovoj ulice potpuno će vas osvojiti - ovde je opuštena atmosfera, odlična hrana i muzika.

Zanimljivo je da je u kući u broju 20 (a zatim u broju 67 i 18) živeo poznati danski pisac bajki Hans Kristijan Andersen.

Informer

Istiklal, Istanbul

Ova ulica povezuje trg Taskim sa četvrti Galata u najvećem evropskom gradu. Dnevno kroz nju prođe i do tri miliona ljudi.

Šarena, puna mirisa i zvukova, restorana, barova i trgovina, tramvaja, bioskopa, crkvi, umetničkih galerija, ova ulica je zaista impresivna.

Informer

Kanalako, Venecija

Venecijanski kanal Grande, poznat i kao Kanalako, najvažniji je plovni put koji prolazi kroz grad na vodi i deli ga na dva dela. Oivičena palatama građenim između 12. i 17. veka, ulica je svedočanstvo istorije i bogatstva Venecije.

Kanalako ima četiri mosta, prolazi pored pijaca, restorana, crkvi i drugih atrakcija. Predstavlja žilu kucavicu Venecije, a njen obilazak je najbolji način da upoznate grad.

Informer