Autor: Informer.rs

16.12.2023.

21:00

Foto: Pixabay

Magazin

Za najlepše uspomene! Tri grada u Evropi su kao stvorena za kratke izlete (FOTO)

Imamo 3 predloga za najbolji gradski odmor u Evropi – bilo da se odlučite za vikend ili duži jednodnevni izlet.

Saznajte gde da odsednete, šta da jedete i posetite kada stignete u ova tri grada.

Ovaj grad se mora istražiti peške.

Posetite kaldrmisane ulice Meander Alfame u kobaltno plavim umetničkim pločicama i sa žutim tramvajima. Pogledajte ruševine Karma, srednjovekovnog manastira uništenog u katastrofalnom zemljotresu 1755. godine. Lutajte oko Belem tornja i manastira Jeronimos pre nego što se gostite toplim kremastim kolačima u "Pasteis de Belem".

Smešten na brdu pored lisabonskih botaničkih bašta, "The Vintage" je svetski poznati hotel. Takođe, teško da ćete naći bolji bar na krovu u celom Lisabonu. Ovde naručite Vini Negroni, napravljen od portugalskog vermuta i uživajte u zalasku sunca iznad Castelo de Sao Jorge.

Prijatnih  40 minuta vožnje od Lisabona nalazi se živopisno selo Sintra, nekadašnje skrovište portugalske kraljevske porodice, gde su brda prošarana mirisom borova i romantičnih vila.

 Lako je razmaziti se izborom restorana u Lisabonu, ali svakako posetite "Pharmacia", bivšu vilu pretvorenu u prostor sa apotekarskom tematikom u kojem se služe tradicionalni petiskosi. Takođe bi trebalo da svratite do "Conserveira de Lisboa" i nabavite šareno upakovane konzerve,čuveni suvenir Lisabona.

Atina je manje posećena u hladnijim mesecima, kada naglo opada broj posetilaca koji se zaustavljaju na putu ka ostrvima.

Temperatura u grčkoj prestonici je u proseku veoma prijatna tokom cele zime.

Pokušajte da rezervišete boravak u "Esperinosu", stanu u stilu iz 1930-ih u naselju Philopappos Hill – koji je dizajnirao Stamos Majkl i koji je ukrašen savremenim komadima inspirisanim Kikladima i originalnim pločicama.

Greh je otići u Atinu, a ne posetiti Akropolj i Muzej Akropolja, koji u modernom prostoru od betona i stakla izlaže mermerne dorske antikvitete. Za drugačiju perspektivu Partenona, svratite do galaksi bara na krovu hotela "Hilton Athens". Otvoren 1963. godine, ovaj bar je ugostio brojne poznate goste tokom decenija; od Frenka Sinatre do Aristotela Onazisa...

Uputite se u luku Pirej, čije industrijske ulice krase privatne galerije kao što su "Rodeo" i "Carvan", pre nego što se uputite na večeru u Paleo, restoran orijentisan na vino, omiljen među ljubiteljima avangarde.

Budimpešta dobro podnosi niske temperature. Vredi čak i da se malo smrznete da biste noću uživali u Dunavu, njegovim brojnim mostovima i zimskoj atmosferi grada.

Mnoga gradska termalna kupatila su takođe idealna za posetu u hladnijim mesecima. Bazeni u stilu secesije u Gelert banji su očaravajuće lepi.

Klasični hoteli sa pet zvezdica u Budimpešti su jeftiniji nego što biste očekivali. Iskoristite to tako što ćete odsesti u  "Gresham – Four Seasons", koji je smešten u secesijskoj palati, prepunoj sjajnih lustera.

Smešten između Trga heroja i zamka "Vajdahunjad", prostrano klizalište u Gradskom parku, je prvi put otvoreno 1870. godine i jedno je od najlepših mesta za klizanje u Evropi već više od 150 godina.

Restoran "Salt" sa Mišelin zvezdicom udahnjuje svež život mađarskoj kuhinji, a kuvar Silard Tot u svoja jela stavlja raznovrsno bilje - od semena ramsona do divljih ljubičica i sitnih šišarki. Odlučite se za degustacijski meni, koji se sastoji od 15 neobičnih jela, uparenih sa lokalnim vinima.

Tagovi:
putovanja magazin evropski gradovi Kratka putovanja