• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.11.2023

22:00

Prošetajte najpoznatijim ulicama u Evropi! (FOTO)

Shuterstock

Putovanja

Prošetajte najpoznatijim ulicama u Evropi! (FOTO)

Podeli vest

Neke od najpoznatijih evropskih ulica su toliko fotografisane da imamo utisak da smo njima već mnogo puta šetali.

Ukoliko već niste, svakako bi trebalo da doživite duh Evrope i prošetate nekim od najlepših ulica na našem kontinentu. 

Neke od najpoznatijih ulica su posebne zbog bogate istorije i još bogatije arhitekture, neke zbog šarma i atmosfere, neke zbog prodavnica, kafića, restorana i galerija koje im daju poseban karakter.

Ovo su neke od najpoznatijih ulica u Evropi:

Šanzelize, Pariz

Aveniju Šanzelize ne treba posebno predstavljati. Počinje na Trgu sloge i vodi do Trijumfalne kapije. Jedna je od najskupljih ulica na svetu za stanovanje, a njena širina, hladovina, kafići i luksuzne prodavnice nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Šanzelize nazivaju i najlepšom avenijom na svetu. Nastala je u 17. veku i to na mestu nekadašnje močvare. 

Avenija je duga dva kilometra, a svakodnevno je posećuje trista hiljada ljudi. 

Foto: Shuterstock

 

 

La Rambla, Barselona

La Rambla je verovatno najpoznatija ulica u Barseloni, ali u stvarnosti se sastoji od 5 bulevara spojenih u dugu pešačku ulicu, koje se nazivaju - Ramblas.  

 Las Ramblas počinju kod Katalonskog trga i protežu se sve do spomenika Kolumbu u luci.

 Gotovo dva kilometra duga ulica sa lepim drvoredom i brojnim kafićima i restoranima vrvi životom u svako doba dana.Ulicom prolaze lokalci, brojni turisti, ulični zabavljači, trgovci… 

Foto: Shuterstock

 

 

Abej Roud, London


Ova ulica se nalazi u severnom delu Londona, i poznata je po studijima "Abbey Road" u kojima su Bitlsi snimili većinu svojih pesama. Tu su snimili i svoj poslednji album, koji nosi ime ulice - Abej roud.  

Fotografija na omotu ovog albuma prikazuje Džordža Harisona, Pola Makartniju, Ringa Staru i Džona Lenonu kako prelaze zebru ispred studija jedna je od najpoznatijih fotografija ikada snimljenih.

Najpoznatiji pešački prelaz na svijetu inspirisao je i grupu Red Hot Chili Peppers i tvorce kultne serije Simpson.

Foto: Shuterstock

 

 

Unter den Linden, Berlin

Od Berlinske katedrale do Brandenburške kapije proteže se veličanstvena Unter den Linden. Ova ulica ima brojne znamenitosti, a danas je poznata i po svojim restoranima, kafićima i prodavnicama. 

Prve lipe po kojima je avenija dobila ime posađene su 1647.

Nakon Drugog svetskog rata ulica je bila gotovo sasvim razrušena, ali nakon pada Berlinskog zida ponovo je izgrađena i obnovljena, pa danas blista punim sjajem. 

Foto: Shuterstock

 

 

Nihavn, Kopenhagen


Sigurno najpoznatija razglednica iz Kopenhagena prikazuje šarene kuće Nihavna, stisnute jednu uz drugu uz kanal u središtu grada.

Nekada su ovde, u staru luku, pristajali brodovi iz celog sveta, a ulica je bila krcata mornarima koji su posećivali kafane. Danas su kuće iz 17. i ranog 18. veka obnovljene i obojene prepoznatljivim živim bojama, a nad ulicom se natkriljuju terase kafića i restorana.

Šetnja Nihavnom uz kanal obavezna je kad posećujete Kopenhagen. Atmosfera u ovoj ulice potpuno će vas osvojiti - ovde je opuštena atmosfera, odlična hrana i muzika.

Zanimljivo je da je u kući u broju 20 (a zatim u broju 67 i 18) živeo poznati danski pisac bajki Hans Kristijan Andersen.

Foto: Shuterstock

 

 

Istiklal, Istanbul

Ova ulica povezuje trg Taskim sa četvrti Galata u najvećem evropskom gradu. Dnevno kroz nju prođe i do tri miliona ljudi.

Šarena, puna mirisa i zvukova, restorana, barova i trgovina, tramvaja, bioskopa, crkvi, umetničkih galerija, ova ulica je zaista impresivna.

 Na trgu Taksim, na kojem Istiklal završava, često se održavaju demonstracije, pa ulicu često čuvaju specijalci.

Foto: Shuterstock

 

 

Kanalako, Venecija

Venecijanski kanal Grande, poznat i kao Kanalako, najvažniji je plovni put koji prolazi kroz grad na vodi i deli ga na dva dela. Oivičena palatama građenim između 12. i 17. veka, ulica je svedočanstvo istorije i bogatstva Venecije.

Kanalako ima četiri mosta, prolazi pored pijaca, restorana, crkvi i drugih atrakcija. Predstavlja žilu kucavicu Venecije, a njen obilazak je najbolji način da upoznate grad.

Foto: Shuterstock

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija