Autor: Informer.rs

02.02.2024.

09:30

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovaj grad proglašen je za najsrdačniji u Evropi! Turisti se ovde osećaju kao kod kuće (FOTO)

Prema istraživanju , Ermupoli je najsrdačniji grad u Evropi.

Ermupoli ima nešto više od 10 000 stanovnika i upravno je središte prefekture Kikladi. Grad je smešten na istočnoj strani ostrva Siros u omanjem zalivu, gde se nalazi gradska luka.

Stanovništvo je izuzetno srdaćno, pa mnogi turisti upravo po gostoprimstvu i dobrom osećaju pamte letovanje u ovom gradu.

Informer

Grad Ermopoli je mlad grad, iako je istorija ostrva Siros mnogo duža i veoma bogata.

Grad je osnovan u cilju ojačavanja istočnog dela mlade grčke države početkom 19. veka. Ermopoli je nastao kao novo naselje uz dotad najvažnije mesto ostrva Ano Siros, koje se nalazilo u unutrašnjosti ostrva, koja je bila bezbednija od napada sa mora, posebno od napada gusara.

Vreme nastanka je vreme osnivanja savremene grčke države, kada su omogućeni uslovi za bezbedniji život i osnivanje naselja u priobalju.

Informer

Ermopoli je odmah po osnivanju postao važno mesto i upravno središte Kiklada i važna luka novostvorene države. Luka je bila najvažnija u državi, odmah posle pirejske. Uz nju se od 1856. godine razvilo i veliko brodogradilište.

Sve ovo je omogućilo brz priliv stanovništva, kako sa okolnih ostrva Kiklada, tako iz okolnih područja tadašnje osmanske carevine, naseljenih mahom Grcima.

Ovo je bio veliki podstrek za izgradnju velelepnih zdanja u gradu, posebno gradskih katedralnih hramova. Podignute su i brojne javne građevine u neoklasicističkom stilu.

Informer

 Poslednjih decenija ponovno oživljavanje grada vezano je za brz razvoj turizma kako u gradu i okolini, tako i na svim ostrvima Kiklada.