• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.12.2023

21:00

Za najlepše uspomene! Tri grada u Evropi su kao stvorena za kratke izlete (FOTO)

Pixabay

Putovanja

Za najlepše uspomene! Tri grada u Evropi su kao stvorena za kratke izlete (FOTO)

Podeli vest

Ako vam se negde putuje za praznike, imamo nekoliko predloga.

Imamo 3 predloga za najbolji gradski odmor u Evropi – bilo da se odlučite za vikend ili duži jednodnevni izlet.

Saznajte gde da odsednete, šta da jedete i posetite kada stignete u ova tri grada.

1. Lisabon

Ovaj grad se mora istražiti peške.

Posetite kaldrmisane ulice Meander Alfame u kobaltno plavim umetničkim pločicama i sa žutim tramvajima. Pogledajte ruševine Karma, srednjovekovnog manastira uništenog u katastrofalnom zemljotresu 1755. godine. Lutajte oko Belem tornja i manastira Jeronimos pre nego što se gostite toplim kremastim kolačima u "Pasteis de Belem".

Smešten na brdu pored lisabonskih botaničkih bašta, "The Vintage" je svetski poznati hotel. Takođe, teško da ćete naći bolji bar na krovu u celom Lisabonu. Ovde naručite Vini Negroni, napravljen od portugalskog vermuta i uživajte u zalasku sunca iznad Castelo de Sao Jorge.

Prijatnih  40 minuta vožnje od Lisabona nalazi se živopisno selo Sintra, nekadašnje skrovište portugalske kraljevske porodice, gde su brda prošarana mirisom borova i romantičnih vila.

 Lako je razmaziti se izborom restorana u Lisabonu, ali svakako posetite "Pharmacia", bivšu vilu pretvorenu u prostor sa apotekarskom tematikom u kojem se služe tradicionalni petiskosi. Takođe bi trebalo da svratite do "Conserveira de Lisboa" i nabavite šareno upakovane konzerve,čuveni suvenir Lisabona.

2. Atina

Atina je manje posećena u hladnijim mesecima, kada naglo opada broj posetilaca koji se zaustavljaju na putu ka ostrvima.

Temperatura u grčkoj prestonici je u proseku veoma prijatna tokom cele zime.

Pokušajte da rezervišete boravak u "Esperinosu", stanu u stilu iz 1930-ih u naselju Philopappos Hill – koji je dizajnirao Stamos Majkl i koji je ukrašen savremenim komadima inspirisanim Kikladima i originalnim pločicama.

Greh je otići u Atinu, a ne posetiti Akropolj i Muzej Akropolja, koji u modernom prostoru od betona i stakla izlaže mermerne dorske antikvitete. Za drugačiju perspektivu Partenona, svratite do galaksi bara na krovu hotela "Hilton Athens". Otvoren 1963. godine, ovaj bar je ugostio brojne poznate goste tokom decenija; od Frenka Sinatre do Aristotela Onazisa...

Uputite se u luku Pirej, čije industrijske ulice krase privatne galerije kao što su "Rodeo" i "Carvan", pre nego što se uputite na večeru u Paleo, restoran orijentisan na vino, omiljen među ljubiteljima avangarde.

3. Budimpešta

Budimpešta dobro podnosi niske temperature. Vredi čak i da se malo smrznete da biste noću uživali u Dunavu, njegovim brojnim mostovima i zimskoj atmosferi grada.

Mnoga gradska termalna kupatila su takođe idealna za posetu u hladnijim mesecima. Bazeni u stilu secesije u Gelert banji su očaravajuće lepi.

Klasični hoteli sa pet zvezdica u Budimpešti su jeftiniji nego što biste očekivali. Iskoristite to tako što ćete odsesti u  "Gresham – Four Seasons", koji je smešten u secesijskoj palati, prepunoj sjajnih lustera.

Smešten između Trga heroja i zamka "Vajdahunjad", prostrano klizalište u Gradskom parku, je prvi put otvoreno 1870. godine i jedno je od najlepših mesta za klizanje u Evropi već više od 150 godina.

Restoran "Salt" sa Mišelin zvezdicom udahnjuje svež život mađarskoj kuhinji, a kuvar Silard Tot u svoja jela stavlja raznovrsno bilje - od semena ramsona do divljih ljubičica i sitnih šišarki. Odlučite se za degustacijski meni, koji se sastoji od 15 neobičnih jela, uparenih sa lokalnim vinima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija