Autor: Informer.rs

19.05.2024.

21:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Mnogi tvrde da je to najlepši gradić na svetu! Švajcarski san će mnogi poželeti da žive nakon jedne posete! (FOTO)

Svi znamo koliko je Švajcarska sama po sebi prelepa i koliko ima prelepih gradova, a na toj listi je i Lozana. 

Najbolji mali grad na svetu

Mnogi koji su išli i videli ga, tvrde da je sa svojih 140.000 stanovnika najbolji mali grad na svetu jer je sama higijena grada nešto o čemu mnogi maštaju. 

Čim stignete, primetićete da nigde nema grafita, nema smeća ni gužve - grad odiše dobro poznatom švajcarskom uređenošću.

Informer

 

Sam grad je istorijski povezan sa Olimpijskim igrama!

Grad je istorijski povezan sa Olimpijskim igrama, a gde je bolje istražiti ovu vezu nego u Olimpijskom muzeju.

Informer

Stanovnici grada su posebno ponosni na svoje olimpijsko nasleđe. Pjer de Kuberten, osnivač modernih Olimpijskih igara, smestio je Olimpijski komitet u Lozanu 1915. godine, a sedište se nalazi u monumentalnoj zgradi odmah pored muzeja

Sam muzej je zanimljiv i za ljude koji nisu veliki ljubitelji sporta, jer brojne medalje i takmičarski kostimi nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Centar grada se ne nalazi na Ženevskom jezeru, već se prostire na nekoliko brda. Katedrala Notr Dam smatra se najlepšom švajcarskom gotičkom građevinom. Njena zvona svako veče između 22 i 2 sata posle ponoći najavljuju da je vreme da se ide kući.

Jedini način da sami vidite zašto se Lozana smatra „najboljim malim gradom na svetu“ jeste da sami odete tamo i uverite se sami.