Autor: Informer.rs

29.05.2024.

23:20

Foto: pexels.com

Magazin

Najpopularnije italijansko jezero uskoro će naplaćivati taksu turistima! Evo zbog čega

Alesandro Rapinese, gradonačenik Koma je najavio da je u planu usvajanje plana grada Venecije, koji se odnosi na obavezu plaćanja dnevnih taksi za posetioce jezera. 

Još uvek nije zvanično objavljeno kog datuma će biti uvedena obaveza plaćanja nadoknada za jednodnevne izlete, a ni koliko će ta taksa iznositi.  

Informer

U toku prošlog leta je čuvena vila Del Balbianelo na jezeru Komo, koja je postala poznata nakon filmova o „tajnom agentu 007“ i nakon što su u njoj snimane scene filma „Ratovi zvezda“, čini se, postala prava turistička atrakcija.

Zbog velikog broja posetilaca, ova atrakcija na jezeru Komo bila je prinuđena da uvede ograničenja po pitanju dnevnog broja posetilaca.

Tako je, u toku prošlog leta, sa ciljem ne samo zaštite ove istorijske atrakcije, nego i ekološkog značaja jezera, ograničen broj posetilaca na dnevnom nivou. Iako ih je ranije bivalo po dve hiljade u toku dana, prošlogodišnje leto je donelo novinu u vidu dozvoljenih 1.200 posetilaca na dnevnom nivou.

Informer

jezero Komo

Inače, procenjuje se da oko 1,4 miliona turista posećuje jezero Komo u toku godine,  prenosi „Travelnews.co.za“.

Jezero Komo je treće po površini u celoj Italiji. Od njega su veća samo italijanska jezera Mađore i Garda.

Jezero Komo je i jedno od najdubljih jezera na tlu Evrope - njegova dubina je čak 410 metara.

Posebno je interesantno pomenuti da se dno ovog jezera nalazi ispod nulte tačke nadmorske visine, budući da je smešteno na dve stotine metara ispod nivoa mora.

Informer

jezero Komo

Jezero Komo se smatra jednom od najpoznatijih  turističkih atrakcija regije Lombardija, pa ne čudi što turisti iz celog sveta koji posećuju Italiju rado obilaze i ovo jezero.

Sve to je dovelo do masovnog turizma, pa vlasti sada pokušavaju da zaštite jezero novim merama.