• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

19.05.2024

08:00

Najlepše jezero koje je odnelo mnogo duša! Smatra se đavoljim - ni najbolji plivači iz njega nisu isplivali, a nalazi se na Durmitoru (FOTO)

Shuterstock

Putovanja

Najlepše jezero koje je odnelo mnogo duša! Smatra se đavoljim - ni najbolji plivači iz njega nisu isplivali, a nalazi se na Durmitoru (FOTO)

Podeli vest

Kada čujete da jezero nosi naziv "Vražje", verujemo da vas na trenutak prođe jeza, ali kada ugledate njegovu lepotu preplaviće vas samo lepi osećaji i lepota prirode Crne Gore.

Onaj koji je ovom jezeru dao ime nije mogao ni da sluti da će baš ono biti lokacija koja će privlačiti turiste iz brojnih zemalja.

Kada se krene sa Žabljaka prema Nikšiću, na devetom kilometru puta, lako uočljivo sa viših terena, nalazi se Vražje jezero. Planinsko jezero koje se nalazi na visini od 1.411 metara, uključeno je u sastav Nacionalnog parka Durmitor i nalazi se na teritoriji opštine Žabljak.

Kristalno bistra voda će vas prosto mamiti da uskočite, ali će vas dubina od 11 metara i hladna voda vrlo verovatno odvratiti od te pomisli.

Foto: Shuterstock

 

Strašna legenda o jezeru

Kako meštani tvrde, svako ko je pokušao da prepliva jezero s jedne obale na drugu se nažalost utopio.

Ljudi ovo jezero nazivaju i Planinske oči, a razlog tome je što su ivice jezera tirkizno plave, dok je srednjišnji deo jezera tamnoplav. U blizini se nalaze Riblje jezero i selo Novakovići, a obe destinacije će vas oduševiti.

Za ovo jezero vezane su brojne legende koje objašnjavaju nastanak njegovog naziva. Ranije se verovalo da su jezero naselili đavoli koji su uveče izlazili iz njega i ljudima koji bi se našli u blizini nanosili zlo.

Foto: Shuterstock

 

Međutim, postoji i druga legenda koja kaže da je oko jezera nekada bila šuma u koju je dolazio vojvoda Momčilo da lovi divljač. Jednom prilikom iz jezera je izašao crveni konj koji je oplodio vojvodinu kobilu.

Navodo je kobila rodila žderbe koje je Momčilo nazvao Jabučilo, a koje se posle veoma često pominje u narodnim pesmama.

- Samo mu to jednom ne pođe za rukom, a oplođena kobila oždrijebi krilatog konja Jabučila, na kome čuveni Vojvoda Momčilo za čas prelijetaše sa Pirlitora na Durmitor - navodi se u srpskoj narodnoj pesmi "Ženidba kralja Vukašina."

Ovo je zasigurno jedno od jezera koje ne bi trebalo da propustite da vidite kad odete u Crnu Goru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija