06.06.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

8 opasnih stvorenja u Grčkim morima - Oprez! Ni u plićaku niste bezbedni (FOTO)

Srbima je jedna od omiljenih destinacija za letovanje - Grčka. Prelepe plaže ali realtivno kratko putovanje je razlog zbog kojeg se mnogi odlučuju za nju. Trebali bi znati da koliko god da je more plavo i lepo spolja, treba znati šta se nalazi unutar njega. 

Nažalost, čak i ovde možete naići na opasna morska bića koja mogu prouzrokovati neprijatna iskustva.

8 opasnih stvorenja u grčkim morima!

Ako nemate ozbiljne alergije ili druge zdravstvene probleme, preživećete susret sa sledećim stvorenjima. Međutim, susreti su vrlo neprijatni i bolni. Povređeno područje otiče, osećate mučninu, a oporavak može trajati nekoliko dana. Zato je bolje znati gde su ova morska stvorenja i kako izbeći ubode ili povrede.

Informer

 

Ova riba može narasti do jednog metra ili više i ima veoma oštre zube sa opasnim ugrizom. Najčešće se nalaze duž grebena, gde vrebaju plen. Murine su stidljive i napadaju samo kada se osećaju ugroženo. Ako vas ugrize, potražite lekarsku pomoć zbog rizika od infekcije i dubokih rana.

Informer

Ima duge bodlje prekrivene otrovnom sluzi. Bodlje se koriste za odbranu, pa budite pažljivi da ih ne izazovete. Ubod je bolan, ali nije smrtonosan.

Informer

Ove ribe se često zakopavaju u pesak. Njihove bodlje sadrže otrov, a ubod izaziva jak bol, oticanje i ponekad ozbiljnije simptome kao što su mučnina i gubitak svesti. Ako dođe do uboda, potražite medicinsku pomoć.

Informer

Retko napada ljude, ali ima oštre bodlje sa otrovnom žlezdom koje mogu izazvati ozbiljne povrede. Ako se to dogodi, potrebno je hirurški ukloniti bodlju.

Informer

Najčešća bolna ubodna meduza u Grčkoj. Ubod izaziva trenutni bol, rane ili plikove koji se teško leče. Može izazvati mučninu, slabost i u retkim slučajevima, gubitak svesti.

Informer

Iako retko prisutna u grčkim vodama, ova kolonija organizama ima veoma jak otrov. Njene duge tentakle mogu izazvati ozbiljne povrede, prenosi "Yachting".

Informer

Nalaze se na udaljenijim plažama. Njihove oštre bodlje se lako lome i teško se uklanjaju iz rane. Ubod je bolan i može izazvati peckanje.

Informer

Postoji nekoliko vrsta ajkula u Grčkoj, uključujući i velike bele ajkule, ali su retke. U poslednjih 170 godina, zabeleženo je samo 15 napada ajkula na ljude u Grčkoj, što je veoma nizak broj.