Autor: Informer.rs

21.06.2024.

16:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Znate li šta se sve dešava sa vašim telom kada letite avionom? Odgovor će vas iznenaditi

Nedavno istraživanje je pokušalo da odgovori na  pitanje šta se dešava u organizmu tokom letenja avionom.

Snižava se krvni pritisak i ubrzava puls

Objavljeno u časopisu Thorak, istraživanje je otkrilo da pritisak  u avionima tokom leta zapravo snižava krvni pritisak i povećava broj otkucaja srca kod putnika - čak i kod mladih, zdravih turista.

Ovo je posebno pogoršano konzumacijom alkohola tokom leta.

Lekari su preporučili ili izbegavanje ili barem minimiziranje broja alkoholnih pića koje pijete tokom leta, posebno ako imate već postojeće probleme sa srcem. 

Informer

 

Organizam se adaptira

Doktor Stiven Hjuz, viši predavač na Univerzitetu "Anglija Raskin" i konsultant za hitnu medicinu, kaže da postoji niz fizioloških i psiholoških adaptacija koje se dešavaju telu kao posledica boravka u avionu.

Za početak, ljudi ne bi trebalo da budu na visini od 10 000 kilometara, tipičnoj visini na kojoj lete komercijalni avioni. 

Na ovim visinama, nivoi kiseonika su toliko niski da bismo bez ugrađenog sistema za pritisak u kabini brzo izgubili svest.

Umesto toga, da bi se omogućilo posadi i putnicima da normalno dišu,avion simulira vrstu pritiska koji bismo iskusili na oko 1800 metara.

Informer

Uprkos zastrašujućoj listi potencijalnih efekata koje letenje može imati na naše telo, letenje može biti prijatno iskustvo.

Potrebno je samo da sledite ove savete:

Budite dovoljno hidrirani

Jedan od najjednostavnijih načina za održavanje dobrog zdravlja je sprečavanje dehidracije tako što ćete piti puno vode tokom leta.

Iako može izgledati nezgodno često posećivati malo kupatilo u avionu, vaše telo će ceniti dodatnu hidrataciju.

Ne samo da pomaže u održavanju vlažnosti vaše kože, već se takođe bori protiv neželjenih efekata poput glavobolje ili mučnine i pomaže u održavanju krvnog pritiska.

Može čak i da ublaži nadimanje i probleme sa crevima promovišući pokretljivost creva.

Informer

 

Održavajte higijenu

Još jedna bezbednosna mera u avionu je održavanje higijene ruku i brisanje površina antibakterijskom maramicom.

S obzirom na to da su avioni obično suvi zbog niže vlažnosti, oni mogu biti žarište za prehladu ili viruse.

Dakle, dobra higijena ruku može umanjiti ovaj rizik.

Žvaćite žvaku

Da biste se suprotstavili strašnom 'osećaju pucanja u ušima' tokom poletanja i sletanja, jednostavan trik je da nešto žvaćete ili popijete piće.

Gutanje pomaže u izjednačavanju pritiska u ušima otvaranjem Eustahijeve tube, dozvoljavajući malim količinama vazduha da uđu.

Informer

Krećite se

Kretanje je još jedan ključni aspekt koji treba uzeti u obzir, posebno tokom dugih letova.

Uprkos standardnim bezbednosnim smernicama u avionima koje putnicima često savetuju da ostanu da sede (posebno kada je uključen znak za sigurnosni pojas), kretanje je važno.

Ustajanje da protegnete noge u prolazu ili izvođenje jednostavnih vežbi joge može pomoći u održavanju protoka krvi u udovima i smanjiti rizik od trombote, prenosi Express.