Autor: Informer.rs

26.06.2024.

08:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Znate li zašto su avioni bele boje? Nije ono što ste mislili

Prvo, bela boja reflektuje sunčevu svetlost, održavajući unutrašnjost aviona hladnijom tokom vrućih dana kada se avion prži na pisti.

Zatim, boja svetlih nijansi teži manje od tamne boje. A što je lakša boja, to je bolja efikasnost goriva u vazduhu.

Jedna privatna čarter džet kompanija navela je da je za avione Boeing 737 potrebno 240 litara boje, dok je za Erbas A380 potrebno 3.600 litara boje.

Informer

 

Takođe, bela boja pokazuje nepravilnosti više od bilo koje druge boje. Pukotine ili korozije je mnogo lakše uočiti na svetlijim bojama, što omogućava bolje održavanje aviona.

Naime, lakše je uočiti i primetiti problem ako se pojavi. 

Isto tako, svetlija boja neće izbledeti tako brzo kao druge nijanse kada su direktno izložene oštrim UV zracima na velikim visinama. Pošto bela boja sporije bledi nije potrebno stalno retuširati spoljašnjost aviona. 

Informer

 

Avioni su beli i zbog toga što ptice mogu mnogo lakše da uoče avione na nebu kada su avioni bele boje.

Naime, oštar kontrast između plavog neba i bele letelice čini avion vidljivijim za ptice, što predstavlja bezbednosni rizik u retkim slučajevima kada se ptice zalete u avion.

Informer

Shutterstock

 

Ali avioni nisu uvek bili beli.

Pre 1970-ih, mnoge letelice su letele neobojene, pojavljujući se na nebu samo kao sjajne aluminijumske kapsule.

Pre pola veka, međutim, avio-kompanije su prešle na belu spoljašnjost, a poslednji od avio-prevoznika koji je izdržao bio je American Airlines, koji je tek 2013. prebacio celu svoju flotu na potpuno belu boju, prenosi New York Post.