Autor: Informer.rs

24.06.2024.

22:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Sledi zabrana iznajmljivanje stanova turistima? Ovaj grad je mnogima omiljeni - Najposećeniji je u Evropi!

Jedan od najposećenijih gradova Evrope je Barselona, te se planira zabrana iznajmljivanje stanova turistima do 2029. godine. 

Vlasti su donele ovu odluku kako bi se ublažio nedostatak stambenog prostora za lokalce u drugom najvećem gradu Španije.

Informer

Licence za 10.101 stan koji je trenutno odobren za kratkoročni najam i koji su dostupni na platformama za iznajmljivanje, neće biti obnovljene kada isteknu u novembru 2028. godine, otkrio je gradonačelnik Barselone na konferenciji za novinare.

- Grad ne može da dozvoli da se toliki broj stanova koristi za turističku delatnost u vreme teškog pristupa stanovanju i kada su očigledni negativni efekti turističke prenaseljenosti - dodao je on.

To znači da će "od 2029. godine", ako ne bude zastoja, "turistički stanovi kako ih mi danas zamišljamo nestati iz grada Barselone".

Gradovi poput Berlina, Pariza i Barselone kažu da veb-stranice za iznajmljivanje domova za turiste uskraćuju meštanima stanove za dugoročni najam i podižu cene kuća koje ostaju na tržištu.

Pretpostavlja se da bi ovo kratkoračno iznajmljivanje stanova u Barseloni pomoglo da se povećau zakupnine za 68 odsto u gradu, a troškovi kupovine kuće za 38 odsto.