Autor: Informer.rs

08.07.2024.

17:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Sa ovog mesta se niko nije vratio živ! Zaobiđite prelepu plažu - Evo zbog čega je opasno!

Svet je pun strogo čuvanih mesta u koja mogu ući samo odabrani, bilo zbog sopstvene sigurnosti ili zaštite tajni.

Severni Sentinel je tajanstveno ostrvo sa prelepom plažom, smešteno u Indijskom moru u Bengalskom zalivu, gde su posete strogo zabranjene.

One koji prekrše ovu zabranu i pokušaju da posete ostrvo dočekaće njegovi stanovnici, pleme naoružano kopljima i strelama. Ovo pleme je toliko izolovano i zaštitnički nastrojeno prema svom ostrvu da napada svakoga ko pokuša da im se približi. Zbog toga se o njima zna veoma malo, čak nije poznat ni tačan broj članova plemena, a procenjuje se da ih ima između 40 i 500. Veruje se da na ostrvu žive poslednjih 60.000 godina.

Ostrvo, koje je približno veličine Menhetna, pripada teritoriji Indije, čije su vlasti zaštitile pleme i zabranile svaki pokušaj kontakta sa njima.

Informer

Godine 2004., kada je razorni cunami pogodio taj deo Indijskog okeana, vlasti su poslale helikopter sa paketima hrane za pleme. Ljudi iz plemena su reagovali gađajući helikopter strelama.

Čak su 2006. godine ubili dvojicu ribara koji su se slučajno previše približili ostrvu. Istu sudbinu doživeo je i misionar Džon Alen Čau 2018. godine.

Indijske vlasti su prihvatile želju plemena da ih se ostavi na miru, pa se svaki pokušaj približavanja ostrvu na manje od pet kilometara ili uspostavljanja kontakta s domorocima tretira kao kazneno delo.

Informer

 

Godine 2017. donet je zakon kojim se određuje kazna zatvora do tri godine za bilo kakav pokušaj snimanja videa ili fotografisanja plemena.

Pleme navodno još nije otkrilo vatru i živi poput civilizacija iz kamenog doba, ali koriste metal koji nasuka na ostrvo od ostataka potopljenih brodova i od njega prave vrhove svojih koplja i strela, prenosi Survival International.

Sentinelci, zbog svoje izolovanosti, nisu bili izloženi mnogim za nas uobičajenim virusima, te im i običan grip može ozbiljno naškoditi.