14.07.2024.

09:00

Foto: Shuterstock

Magazin

5 evropskih destinacija sa idealnom klimom! Pobegnite od tropske vreline i uživajte u pravom "raju" (FOTO)

Kada je reč o planiranju vašeg odmora, naučni pristup mogao bi da bude rešenje. Ako planirate dosta unapred putovanje mudro bi bilo da ciljate na jednu od brojnih mikroklima Mediterana.

Od Španije do Turske, Francuske do grčkih ostrva, postoje odmarališta i regije koje su izrazito hladnije od svojih bliskih suseda.

Grčka - Kikladi

Pogledajte kartu Grčke i videćete oblik koji podseća na odron stene. Obala mu je duga oko 8.500 metara. Kiklade, koji uključuju Mikonos, Naksos, Paros i Santorini, leti uglavnom hladi vetar Meltemi. Zato ova ostrva privlače turiste. Kad je vetar miran, temperatura raste. Mikonos se ponekad naziva "ostrvo vetrova", iako ljubitelji jedrenja kažu da je vetar često najjači na Androsu i Tinosu.

Informer

 

Portugal

Svaku vrućinu ovde gotovo uvek ublažava povetarac koji dolazi s Atlantika. Nazare, poznat po ogromnim talasima tokom glavnih meseci za surfovanje od oktobra do marta, leti postaje popularan lokalni obalski grad. Regija Algarve poznata je po sunčanoj, suvoj klimi. Ovde može biti jako vruće, posebno u unutrašnjosti, ali vreme je neizbežna borba između toplog Mediterana i Atlantika i između mora i povetarca.

Informer

 

Španija

Duž obale Andaluzije, jedne od najpopularnijih plaža na svetu, leti je prosečna temperatura oko 30 stepeni. Ali prijatni gradić Tarifa ima prosečnu temperaturu od samo 24 stepena. Nešto severnije, Cadiz ima letnji prosek od 27 stepeni, dok je obližnji Jerez de la Frontera u unutrašnjosti na staroj "granici" između islamskog i hršćanskog sveta obično daleko topliji.

Sredozemna obala Španije duga je više od 1.000 milja. Možete birati između stotina odmarališta, u rasponu od Cadaquésa i poluostrva Cap de Creus na Kosta Bravi severno od Barselone gde možete da očekujete 22-26 stepeni, do Jávee (Xàbia), na pola puta između Valensije i Alikantea, i poznatog zbog svoje "rajske klime".

Informer

 

Italija

Venecijanski Lido i plaže oko Trsta često su i do deset stepeni hladniji od južne obale. Ipak, Kapri u bliskoj budućnosti neće premašiti 30 stepeni i često se održava malo svežijim od kopna zahvaljujući povetarcima. Severozapadna obala je takođe hladnija. Trgovačka sela Ćinkve Tere, kao i elegantni Portofino i Santa Margerita Ligure.

Informer

 

Francuska

Odmarališta južne Francuske leži na sličnoj zemljopisnoj širini, ali svako ko je tamo putovao zna kako možete lako pobeći od vrućih gradova, samo treba da idete prema gore. Iznad Kana, Nice i ostalih svetski poznatih odredišta ima puno manjih, uzvišenijih mesta. Utvrđeno selo Eze, smešteno na vrhovima litica na 1.408 stopa iznad Sredozemlja, upoređuje se s planinom Olimp.

Mala pešačka staza nazvana po Ničeu vijuga od plaže. Eze ima vlastitu mikroklimu, sunčanu i zaštićenu od vetrova, ali daleko podnošljiviju nego na nivou mora. Atlantska obala Francuske lepa je i leti. Temperatura Korzike je obično između 20-25 stepeni u julu i avgustu, zahvaljujući umerenim vetrovima.

Informer