16.07.2024.

10:00

Foto: profimedia

Magazin

Tito se na ovom ostrvu šepurio sa najmoćnijima! Smatra se pravim primorskim draguljem - zeleni raj sa muflonima, zebrama i jelenima (FOTO)

Jugoslavija je izabrala istarski arhipelag Brioni za jednu od zvaničnih rezidencija predsednika Tita. Na terasi rezidencije "Bijela vila" osnovan je Pokret nesvrstanih od strane Tita, Nehrua i Nasera.

Informer

 

Narednih godina Josip Broz je na Brionima ugostio više od 90 državnika iz 60 zemalja i nebrojene parlamentarne delegacije. Šetali su Brionima i francuski predsednik Šarl de Gol, vijetnamski predsednik Ho Ši Min, nemački kancelar Vili Brant, Leonid Brežnjev, Vinston Čerčil, Nikita Hruščov, egipatski predsednik Sadat, kraljica Elizabeta II, Sadam Husein, Fidel Kastro, Ričard Barton, njegov alter ego iz filma "Bitka na Sutjesci", Đina Lolobriđida, Naomi Kembel, Anđelina Džoli i mnogi drugi nepomenuti, koji su, svakako, imali razlog da dođu na Brione.

Informer

Jovanka i Tito sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom

Šepuri se tu i "kadilak eldorado" iz 1953. godine. Dugačak 5,6 metara, širok dva metra. Parkiran ispred muzeja, podseća na nekakvog velikog kućnog ljubimca koji uporno čeka da mu se gazda vrati. Najpoznatija fotografija ovog ljubimca svakako je ona kada Josip Broz vozi Sofiju Loren i Elizabet Tejlor.

Informer

Tito sa Sofijom Loren

Za 40 godina relativne izolacije vreme na ostrvu kao da je stalo. Dan-danas je arhipelag ostao sačuvan, prirodni, zeleni raj. Netaknuta priroda sa skoro 700 biljnih vrsta, sa jelenima, muflonima, zečevima, vevericama i paunovima, zebrama naviklim na prisustvo ljudi. U miru posmatraju jedni druge.

"Bijela vila" i vojni objekti nisu otvoreni za posete, jer predstavljaju rezidencijalne objekte, ali svakako bi trebalo zagrliti maslinu staru 1.600 godina, jednu od najstarijih na Mediteranu, obići inspirativnu galeriju skulptura na otvorenom, koje pripadaju različitim stilovima i vremenima, pomirisati mediteranski vrt i, svakako, dotaći "Živu vodu", spomen-obeležje vodi koja izvire sa dubine od 251 metra.

Informer

 

Na Brionima možete igrati tenis, golf, voziti bicikl, iznajmiti električni automobil, kajak, dok ćete podvodni svet najbolje doživeti ronjenjem. Ili možete samo stati i duboko udisati.

Ali pre svega posvetite se u potpunosti jedinstvenom miru koji nudi celo ostrvo, destinacija sa ozbiljnom svetskom reputacijom.