Autor: Informer.rs

25.07.2024.

15:00

Foto: Shutterstock

Magazin

U ovom evropskom gradu turisti mogu da dobiju besplatno piće, ručak ili ulaznicu za muzej! Postoji samo jedan uslov

Glavni grad Danske predstavio je novu inicijativu kojom nagrađuju turiste koji se ponašaju ekološki prihvatljivo, voze bicikle, koriste javni prevoz ili učestvuju u čišćenju.

Kampanja će nastojati da u Kopenhagenu transformiše turizam i donese pozitivne promene.

Informer

Kopenhagen

U kampanji učestvuju mnogi u Kopenhagenu.

Tako, na primer, bar "Level Siks" nudi posetiocima besplatnu čašu vina, piva ili soka, ako dokažu da su stigli biciklom ili javnim prevozom.

Muzej moderne umetnosti  MACA nudi besplatnu kafu ili čaj ako gost donese šolju za višekratnu upotrebu.

Informer

Kopenhagen

"Grin Kajak", neprofitna organizacija koja radi na smanjenju smeća u priobalnim vodama grada, takođe učestvuje u programu.

Putnici koji pokupe smeće dok su na vodi i podele iskustvo na društvenim mrežama mogu dobiti besplatno iznajmljivanje kajaka.

U programu učestvuje još nekoliko muzeja.

Besplatan ulaz u muzej "Karen Bliksen" dobiće turisti koji pomognu u održavanju istorijske bašte.

U školi surfovanja u Kopenhagenu, učesnici dobijaju besplatan ručak ako provedu pola sata skupljajući smeće na plaži nakon časa surfovanja.

"GoBoat" Kopenhagen nudi jednosatna krstarenja čamcem za turiste kako bi pomogli u uklanjanju smeća iz luke uz pomoć mreže.

Informer

Kopenhagen

Ovaj pilot program traje do 11. avgusta. Ako sve bude dobro, Kopenhagen se nada da će ponoviti inicijativu i inspirisati druge destinacije da učine isto.

Danci se takođe nadaju da će putnici biti inspirisani da usvoje ekološki prihvatljivije ponašanje kada se vrate kući. Zeleniji način razmišljanja je najbolji suvenir koji mogu da ponesu sa sobom, piše BBC.