• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.07.2024

09:00

Ovo su 3 najposećenija grada na svetu! Prvo mesto zauzela je metropola koju Srbi obožavaju

Shutterstock

Putovanja

Ovo su 3 najposećenija grada na svetu! Prvo mesto zauzela je metropola koju Srbi obožavaju

Podeli vest

Lista najposećenijih gradova stalno se menja, iako se neka imena ipak ponavljaju iz kulturno-istorijskih ili gastronomskih razloga.

Kako Olimpijske igre počinju uskoro, mogli biste da pomislite da će Pariz biti najposećeniji grad. Međutim, ne biste bili u pravu.

Ili možda Njujork i njegov kultni Bruklinski most, zeleni urbani parkovi i beskrajni skupovi blistavih nebodera, ili čak Kankun, sa svojim svetski poznatim gostoprimstvom, luksuznim boravcima i najsjajnijim plavim vodama.

Za neke može biti iznenađenje da, iako se nalaze u proširenom top 10, nisu ni blizu pobede, kao što je potvrdio Euromonitor International, koji je nedavno pregledao brojke međunarodnih dolazaka na različite destinacije širom sveta.

3. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Futuristička metropola u kojoj su skijaške stanice u srcu pustinje i zgrade koje se uzdižu preko 800 metara visine postale realnost, Dubai je treći najposećeniji grad na svetu, koji je prošle godine ugostio 16,8 miliona gostiju.

Foto: Shutterstock

 

Sa svojim inovativnim hotelima, uključujući odmaralište u obliku meseca koje će uskoro biti otvoreno, i velikim planovima za povećanje dužine javnih plaža za 400 posto, ovaj bliskoistočni dragulj će privući sve veći broj posetilaca u narednim godinama.

Osim opuštanja u all-inclusive hotelima, šetnje živahnom marinom Dubaija i doživljaja noćnog života, turisti takođe hrlu u Dubai radi kupovine i razonode, a mnogi od njih posećuju Dubai Mall, vodeću atrakciju u gradu.

2. London, Velika Britanija

London, koji je kako je objavio Oxford Economics, proglašen za najinteligentnij grad na planeti, prema istraživanju Euromonitor International drugi je najposećeniji grad na svetu.

Njegovo mnostvo viktorijanskih znamenitosti, uključujući arhitektonske ikone poput Big Bena i Tower Bridža, čini se da je u poslednje vreme na listi svih ljubitelja putovanja, toliko da ih je 18,8 miliona ovde sletelo 2023. godine.

Foto: Shutterstock

 

Iako vreme može biti prilično loše, London ispunjava sve okvire za nezaboravno putovanje. Sa svojom bogatom istorijom i kosmopolitskim osećajem, zaljubićete se u ovaj grad bilo da je sunce ili kiša.

1. Istanbul, Turska

Smešten između istočne Evrope i zapadne Azije, Istanbul je vodeća turistička destinacija na svetu, budući da privlači 20,2 miliona gostiju, prema poslednjim podacima, što ga čini najposećenijim gradom na svetu.

Foto: Shutterstock

 

To je značajan rast od 26 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prenosi TravelOffPaath. Istanbul je poznat po svom bogatom vizantijskom i osmanskom nasleđu, veličanstvenim carskim džamijama i jedinstvenoj lokaciji na dva kontinenta.

Zašto je Istanbul tako popularan?

Kao najveća kulturno srce zemlje, Istanbul je poznat po svojim istorijskim spomenicima, uključujući Aja Sofiju iz šestog veka i kulu Galatu. Turisti dolaze zbog razglednica Balat i Fener okruga te užurbanih bazara prepunih svime i svačime.

Istanbul ostaje relativno pristupačna destinacija, sa cenama obroka i smeštaja koje su povoljne za zapadne turiste.

Politička otvorenost viznog režima

Velikodušna vizna politika Turske značajno je doprinela popularnosti Istanbula. Veći broj stranih državljana može posetiti Istanbul bez vize, što ga čini atraktivnom destinacijom za turiste koji izbegavaju birokratiju. Da podsetimo, za ulazak u Tursku i boravak do 90 dana u periodu od šest meseci, računajući od dana prvog ulaska, državljanima Republike Srbije nije potrebna viza.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Autorski tekst Darka Obradovića za Informer: Politizacijom litijuma ugrožava se nacionalni interes Srbije
Politika

Autorski tekst Darka Obradovića za Informer: Politizacijom litijuma ugrožava se nacionalni interes Srbije

Politika u dobroj meri oblikuje nacionalni interes i usmerava snage i kapaciteta ka njegovom ostvarenju. Istovremeno nacionalni interes mora biti nad politička kategorija, a naročito mora biti izvan dnevne politike. Dnevna politika je suština političkog delovanja i na njoj se pravi razlika između političara i državnika. Državnik je po prilici odličan političar, ali političar ne mora biti ujedno i državnik. Razlika se pravi na teškim, složenim i dugoročnim odlukama koje ne moraju uvek biti jednostavne ali su u korist nacionalnih interesa.

16.07.2024

21:45

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija