• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.07.2024

15:00

Najveći grad na svetu! Za njega je retko ko čuo - ima više stanovnika od Australije, bogat je atrakcijama i zanimljivom kulturom

Shutterstock

Putovanja

Najveći grad na svetu! Za njega je retko ko čuo - ima više stanovnika od Australije, bogat je atrakcijama i zanimljivom kulturom

Podeli vest

Vlada popularno mišljenje da je najveći grad na svetu Tokio, ali ovaj kineski grad je i njega nadmašio.

Najveći svetski gradovi diče se svojom živošću i važnim političkim i društvenim aktivnostima. Vlada popularno mišljenje da je najveći grad na svetu Tokio, dok ga slede Delhi, Šangaj i Sao Paulo. Ovi gradovi sadrže najveći broj stanovnika, dok se jedan megalopolis izdvaja po najvećoj površini, a reč je o kineskom gradu Čangking. Njegova površina približna je površini Republike Austrije, dok ima veći broj stanovnika od cele Australije.

Važan megalopolis

Čungking je jedna od četiri opštine pod upravom centralne narodne vlade, zajedno sa Pekingom, Šangajem i Tianjinom. Opština pokriva veliko geografsko područje koje uključuje nekoliko odvojenih urbanih područja, a smešteno je u jugozapadnom delu Kine. Najveći je grad na svetu po površini, ali nema najveće urbano područje. Jedina je kineska opština sa stalnim stanovništvom od preko 30 miliona, a taj broj uključuje ruralno stanovništvo. Uspeo je da nadmaši Šangaj po broju urbanog stanovništva.

Foto: Shutterstock

 

Središte finansija, proizvodnje i transporta

Kao jedan od kineskih središnjih nacionalnih gradova, služi i kao središte finansija, transporta i proizvodnje. Njegov aerodrom je drugi najprometniji u Kini i jedan od 50 najprometnijih u svetu.

Sistem železnice je najduži i najprometniji u svetu, a sedište je i kompanije "Changan Automobile", jedna od velike četvorke kineskih proizvođača automobila. Isto tako, pripada skupini 40 najboljih gradova u svetu po rezultatima naučnih istraživanja pa je dom nekoliko prestižnih univerziteta.

Smešten na ušću

Grad se nalazi na ušću reka Jialing i Jangce, što ga je učinilo najvećim kineskim lučkim gradom u jugozapadnoj regiji. Grad je smešten i na mnogim brežuljcima, a zbog pristupa jeftinoj radnoj snazi i energiji, vodeći je u teškoj industriji. Nazivaju ga i "kineskim glavnim gradom mostova", upravo zbog velikog broja izgrađenih mostova raznih oblika i struktura.

Atraktivna turistička mesta

Čungking nudi veliki broj atrakcija za turiste, razne muzeje, kao i ukusna domaća jela. Preporučuje se poseta najslikovitijem delu plovnog toka Jangcea, koji je poznatiji kao Tri klanca i čini niz prirodnih i kulturnih atrakcija.

Foto: Shutterstock

 

Zatim, posebno zanimljiv je nacionalni geološki par Vulong Karst, koji je ujedno pod zaštitom UNESCO-a. Reč je o impresivnoj divljini koja bi trebala biti na listi svih zaljubljenika u prirodu. Posetioci će moći da vide krške provalije i formacije koje su nazvane po zmajevima i ukovirenim vodopadima. To je fotogenično područje za planinarenje, iako se može koristiti i stakleni lift za odmor nogu tokom puta.

Foto: Shutterstock

 

Uzdižući se na trgu u središnjem Čungkingu, okružen blještavim prodavnicama i visokim zgradama, Spomenik narodnom oslobođenju je često mesto susreta za lokalce, ali i posetioce. Spomenik je izgrađen 1945. godine u znak pobede nad Japanom u Drugom svetskom ratu. 

Stari grad Cikuikou može da se pohvali arhitekturom iz razdoblja dinastije Ming i Kuing. Nekada je bio poznat po proizvodnji porcelana, a danas je središnje mesto starih peći. Rukotvorine još uvek dominiraju ulicama, a svuda po gradu ima ateljea za vezenje i umetnina.

Zanimljiva kultura

Ovaj grad je središte takozvane Ba kulture, čije poreklo seže iz Kraljevstva Ba. Pripadnici te kulture bili su poznati po hrabrosti i poletu, kao i talentu u pevanju i plesu. Narod Ba kuvao je vlastito vino, a održavao posebne ceremonijske pogrebe. Njihove narodne pesme o planinama i rekama bile su poznate u ono doba, ali ih lokalci i danas rado pevaju.

Foto: Shutterstock

 

Ovaj megalopolis može da se pohvali uspešnim transportom i proizvodnjom, ali i prekrasnom prirodom, kulturnom baštinom i arhitekturom. Iako mnogima nepoznat, Čungking se posebno izdvaja od ostalih velikih gradova u Kini.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija