Autor: Informer.rs

30.07.2024.

12:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Izabrane su najlepše plaže na svetu! U prvih 5 je i jedna u našem komšiluku (VIDEO)

Listu najlepših plaža na svetu sastavio je tim sajta specijalizovanog za morske destinacije, Worlds50beaches.

U njihovom izboru najlepših plaža za 2024. godinu našle su se plaže iz svih krajeva sveta, a na prvom mestu je plaža  "Trunk Bay" - "St. John" na Karibima. Ona ima neverovatan beo pesak, kristalno čisto, a toplo more.

Nalazi se u prelepom Nacionalnom parku "Devičanska ostrva“.

Na drugom mestu našla se prelepa plaža "Cala Mariolu" na Sardiniji. Ova spektakularna plaža na istočnoj obali ostrva Sardinija nije mnogo velika, a odlikuju je nestvarna tirkizna boja mora i prelepo stenovito okruženje.

Na trećem mestu je plaža  "Meads Bay" u  Angvili.

Na četvrtom mestu liste najlepših plaža u 2024. godini našle su se plaža ostrva "Entalula" na Filipinima.

Na petom mestu zanimljive liste se našla jedna plaža koja nam je relativno blizu, mada njeno ime verovatno nećete naći u katalozima turističkih agencija.

Reč je o plaži "Voutumi" na Antipaksosu, ostrvu u Jonskom moru. 

Za nju kažu da je jedna od najbolje čuvanih tajni Grčke.

Ova spektakularna, osamljena plaža na ostrvu Antipaksos prvenstveno je dostupna čamcem, zbog čega ostaje mirna i netaknuta u poređenju sa pristupačnijim grčkim plažama. Plaža "Voutoumi" je poznata po svojim dubokim plavim vodama i prelepom spoju šljunka i finog belog peska, a smeštena je na dnu strmog, zelenog brda. Čempresi dosežu obalu, stvarajući neverovatnu atmosferu mediteranskog ostrva. Okolna brda nude slikovite staze i vidikovce. Voda je ovde plitka i topla, idealna za plivanje i plutanje satima pod suncem. Sa svojom prirodnom lepotom i spokojnim okruženjem, "Voutoumi" je jasan favorit za bekstvo u mir Jonskog mora“, navodi se na sajtu Worlds50beaches.

Plaže koje su se tako]e našle u prvih 10 su: "Turquoise Bay" u Australiji, na šestom mestu,  "Pink Beach" u Indoneziji na sedmom,  "Anse Georgette" na Sejšelima na osmom,  "Green Lagoon" u Francuskoj Polineziji na devetom i  "Horse Shoe Island", na Mjanmaru, na desetom mestu.