Autor: Informer.rs

05.08.2024.

08:00

Foto: pexels.com

Magazin

Nazivaju ga gradom koji je u ljubavnoj vezi sa kafom! U njemu ima najviše kafića na svetu (VIDEO)

Šangaj je prestigao Tokio i London na listi gradova koji imaju najviše kafića. U finansijskoj prestonici Kine kafići se nalaze na svakom ćošku. 

Šangaj nazivaju gradom koji ima ljubavnu vezu sa kafom. To dokazuju i stanovnici ovog grada, koji obožavaju da provode vreme u kafićima, sa prijateljima i članovima porodice.

Kultura kafića se ovde godinama razvijala, a konkurencija je danas zaista postala žestoka.

Zvaničnici Šangaja kažu da u gradu ima više od 8.000 kafića. A izveštaj Šangajskog međunarodnog festivala kulture kafe zabeležio je 9.553 kafića na kraju 2023.

Informer

Šangaj

Dong Ksaoli, vlasnica jednog malog kafića u Šangaju rekla je da nije lako držati sopstveni kafić.

- Ulaganje u odnosu na zaradu je strašno. Moraš da kupuješ skupe mašine i da uložiš mnogo novca u dekoraciju. Zarađujete veoma male količine novca u poređenju sa drugim industrijama - rekla je ona. 

Kinesko tržište kafe je žestoko konkurentno sa novim kafićima koji se otvaraju svaki dan. Da bi se istakli, kafići moraju da izgledaju atraktivno i da nude jedinstvene i ponekad neobične ukuse kafe.

Biti viđen u kafiću u Šangaju se smatra modernim i urbanim. Odlazak u kafiće je popularan među svim generacijama. Kafići su centar društvenog života, mesto na koje mnogi mladi odlaze da se druže i uživaju u razgovoru sa prijateljima. 

- Šangaj je odavno međunarodni trgovački grad: odavno smo počeli da pijemo kafu. A manji gradovi će postepeno dobijati različite vrste kafića -  rekao je jedan od stanovnika Šangaja, prenosi BBC.