24.12.2018.

18:26

Foto:

Magazin

KOKTELI OD ČOKOLADE: Piće koje osvaja sva čula!

Čokolada je poznata i voljena još, što bi se reklo, "pre Hrista". Ima oblike koji mogu da budu potpuno neodoljivi, još od ideje koju su Meksikanci prvi "provalili", a to je topla čokolada, pa sve do današnjih dana, kada čokolada može da bude čak i sastojak čorbi. Na Festivalu čokolade nedavno održanom u beogradskom "Dorćol placu", probali smo i čorbu od čokolade, onako dobro začinjenu, ali su nas ipak oduševili kokteli od čokolade.

Za šankom smo upoznali koktel majstora Zorana Popovića, koji godinama radi na kruzerima, a koji je samo za "Ljubav i zdravlje" spremio fantastične koktele, a dao nam je i neke svoje recepte za koktele u kojima možete da uživate i u ovim zimskim danima.

Likeri tope srce

A zašto da pijemo koktele od čokolade, kad možemo da jedemo čokoladu sa malo alkohola, pitamo Zorana Popovića.

- Pa upravo zato da probaš divne kombinacije sa još nekim likerima kojih nema u čokoladama. Ako voliš čokoladu, volećeš i koktele do čokolade. I zato što je i koktel od čokolade dobar desert... - kaže nam i objašnjava koja se sve alkoholna pića "slažu" sa čokoladom:

EVO ŠTA TREBA DA ZNATE: Nekoliko velikih zabluda i činjenica o vitaminima!

- Ima mnogo recepata, ja sam za Festival čokolade odabrao nekih desetak. Najbolja priča sa čokoladom i koktelima je čokoladni martini. Inače, svaki koktel mora da ima bazu nekog alkohola, ali ja sam nežan sa gostima i stavljam samo dve vrste votke... Votka vanila je obavezna, to gledajte da nabavite ako sami spravljate koktele. To je baza, obično se stavlja 0,3 decilitra. I onda dodajemo neke ukuse, liker od maline, ili "krim d mint". 

Koktel majstor nam otkriva da je napravio jedan svoj koktel, i to slučajno!

Informer

- Ove godine sam pobedio na jednom takmičenju na Aljasci kad sam napravio "jafa koktel", sasvim slučajno. Dohvatio sam pogrešnu flašu i ispalo je super! Stavio sam čoko-liker, franđeliko liker od lešnika i "krim d koko", sve to, sve po šot, i dodao sok od pomorandže. Kada se proba stvarno liči na "jafa" keks! Tada na Aljasci su gosti bili Amerikanci i Kanađani i odmah su me, pošto su probali taj moj "jafa koktel", pitali šta je to! A ja ih gledam i kažem: pa "jafa"! Tek posle sam skontao da oni ne znaju šta je "jafa" keks! Malo sam im ispao smešan, ali je važno da su sada na taj kruzer ubacili u kartu pića "jafa koktel" i tako ga i nazvali. Možda bi mogao da tražim neku lovu od "jafe"! - priča nam simpatični Zoran Popović, koji je već 10 godina na brodovima, a 2007. i 2008. radio je na rečnim brodovima na Dunavu. Sada je zaposlen u norveškoj kompaniji, najstarijoj na svetu.

- U svakom baru, bilo na brodu ili na kopnu, rade se dva, maksimalno tri koktela od čokolade, nema toga inače puno. Obično se prave dva crna i jedan beli... Svaki koktel je stvar inspiracije, ali svaki koji napravim, moram da probam. Mesar vegetarijanac ne može da bude dobar mesar. Zato moram da probam sve, da znam šta sam ponudio gostu. Ovaj posao moraš da voliš, a onda moraš i da zarađuješ da bi ga voleo i da bi bio zadovoljan time što radiš. Onda i gost bude zadovoljan onim što mu spremiš. Treba uživati u mešanju svih tih ukusa. Lakše je kada imaš mnogo pića iza sebe. Na kruzeru kada si po desetak dana sa istim gostima, svake večeri se trudiš da probaju nešto drugo dok ne otkriješ šta se kom gostu dopada. Koktelima možeš uvek da se igraš - kaže Zoran.

APSOLUTNI FAVORIT ZA HLADNE DANE: Vreme je za... KUVANO VINO!

Žene i kokteli

Na naše pitanje da li je liker od čokolade najbolji izbor da se osvoji žena, kaže:

- Žena se ipak osvaja osmehom i dobrim poljupcem. Šta ako pije pivo? Onda ja nemam tu šta da tražim, ali za žene je ipak dobar liker od čokolade, jer je sladak. Žene vole slatko. Samo treba biti profi u svom poslu, pitati gosta šta voli i balansirati sa tim ukusima koje on voli. Nagrada je osmeh gosta kada proba koktel koji si mu spremio, a ti nemaš pojma šta si uradio jer je slučajno ispalo... Pa ga posle zapišeš...

Najskuplji koktel na svetu

- "Zombi" je najskuplji koktel na svetu. Ja volim da ga pravim, ali u nekoj blažoj verziji u kojoj ide šest vrsta ruma i liker od breskve. Onda dodam malo soka od ananasa i pomorandže i malo grenadina i to bude veoma pitko, a u stvari te "pocepa". U pravi, originalni recept "zombi" je sa 12 vrsta ruma. Kada je devedesetih godina u Beogradu otvoren tada čuveni koktel bar "Havana" u Knez Mihailovoj ulici, moj prijatelj koji me je i odveo na brod, Boža Đorđević napravio je foru: ko popije tri "zombija" ima besplatno piće do kraja večeri. Mnogi su mislili da je to super... Ali nikada nikome nije uspelo da popije tri. Dva - i nema dalje! "Zombi" je neverovatno pitak koktel, nemaš osećaj koliko će te "pocepati"! Ja ga na brodu služim u rakijskim čašicama, jer neću da "pobijem" te ljude tamo. Došli su da uživaju, da svaki dan dožive nešto novo, a ne da prespavaju pet dana na kruzeru.

Informer

RECEPTI:

Jafa koktel
Čoko-liker 0,3
Franđeliko (liker od lešnika) 0.3
Koko-liker 0,3
Oranž sok 0,6

Čoko "After Eight"
Čoko liker 0,4
Creme de mint 0,2
Creme de cacao 0,2
Slatka pavlaka 0,4
Bailys - 0,2

BIĆEMO SVI SITI, A VITKI?! Naučnici kažu da ćemo uskoro moći da JEDEMO SVE, a da se NE GOJIMO!

Čoko-martini
Votka vanila 0,6
Čoko-liker 0,3
Creme de cacao 0,3

Mokatini
Votka vanila 0,4
Čoko-liker 0,4
Kalua liker (meksički liker od kafe) 0,3
Espreso 0.2

Čokolatini
Čoko-liker 0,4
Amareto 0,2
Bailys 0,2
Kalua (meksički liker od kafe) 0,2
Slatka pavlaka 0,4

Toasted Almond
Čoko-liker 0,4
Amareto 0,2
Kalua (meksički liker od kafe) 0,2
Slatka pavlaka 0,4

Tagovi: