22.04.2020.

17:44

Foto:

Magazin

ŠTA ĆEMO DANAS ZA RUČAK? Sedam fenomenalnih predloga za manje od 200 dinara! (RECEPTI)

„Šta ćemo danas za ručak?“, pitanje je koje u vreme vanrednog stanja dobija poseban ton. Treba se hraniti raznovrsno, treba biti štedljiv i umeren, treba razmišljati unapred, jer ne možemo svaki čas da trčimo do radnje… Pa, evo jednog pristupačnog i raznovrsnog porodičnog jelovnika za nedelju dana.

PONEDELJAK: Pileća krem čorba s testeninom

“Ponedeljak, najomraženiji dan u nedelji – vraćamo se na posao, mejlovi i obaveze su se nekim čudom nagomilali i ponovo ulazimo u mašineriju. Treba nam nešto što će nas utopliti i pružiti nam komfor, kad nam je život već dao ponedeljak”, kaže Ana i preporučuje pileću krem čorbu, kao “jelo koje može da posluži kao ceo obrok, pogotovo ako je pripremljena sa testeninom – onda ima baš sve sastojke za kompletan, hranljiv ručak”.

Informer

SASTOJCI:

  • 1 veći luk
  • 1 veća šargarepa
  • 3 kašike brašna
  • 2 karabataka ili 400g belog mesa
  • 500ml mleka
  • 1 kocka za supu skuvana u 1l vode
  • 1 šolja graška
  • 200g koso sečene makarone ili druge testenine po želji
  • vegeta, biber, ulje/mast

Priprema

  • Crni luk i šargarepu iseckajte, pa pržite 2-3 minuta na ulju/masti koje ste zagrejali u šerpi.
  • U šerpu dodajte brašno i dobro promešajte tako da brašno obloži povrće. Pržite zajedno par minuta, a onda nalijte mlekom i vodom. Proverite da li je dovoljno slano, i dodajte kašiku-dve vegete.
  • Kada provri, dodajte meso iseckano na kockice. Kuvajte 10ak minuta.
  • Dodajte testeninu i grašak. Kuvajte dok testenina ne omekša, nekih 5 minuta.
  • UTORAK: Švedske ćufte

    “Utorak, živnuli smo, ulazimo u rutinu, hvatamo se u koštac sa nedeljom i uživamo u danu! Prelećemo u severne krajeve i isprobavamo nadaleko poznati specijalitet: švedske ćufte”.

    Informer

    SASTOJCI:

    Za ćufte:

    • 500g mešanog mlevenog mesa
    • 1/4 šolje prezli
    • 1 kašičica sušenog peršuna
    • na vrh kašičice muskantnog oraha
    • 1/2 kašičice soli
    • 1/2 kašičice belog luka
    • malo sveže mlevenog bibera
    • 1 jaje
    • 1 kašika masti

    Za sos

    • 1 kašika masti
    • 2 kašike brašna
    • 1 kašika senfa
    • 200g kisele pavlake
    • 500ml supe od kocke
    • so i biber

    Priprema

  • U činiju stavite mleveno meso. Dodajte jaje, prezle, peršun, muskantni orah, so, beli luk i biber. Dobro izmešajte kašikom ili rukama.
  • U većem tiganju zagrejte kašiku masti. Oblikujte ćufte po želji (meni je od ove količine ispalo 16 ćufti). Pržite na masti sa svih strana dok ne porumene, a onda izvadite na tanjir.
  • U isti tiganj dodajte još jednu kašiku masti. Sipajte dve vršne kašike brašna i pomešajte špatulom dok ne krenu da se stvaraju grudvice. Nalijte supu i promešajte. Sipajte u sos senf i pavlaku i mešajte dok se ne rastvori.
  • Proverite ukus pa začinite solju i biberom. Ćufte onda vratite u sos i ostavite da se malo kuvaju zajedno. Služite toplo sa pirinčem ili testeninom.
  • SREDA: Salata od crvenog pasulja, paprike i maslina

    “Sreda je dan da organizmu pružimo malo povrća, a samim tim minerala, vitamina i nutrijenata.”

    Informer

    SASTOJCI:

    • 1 konzerva crvenog pasulja
    • 1/2 glavice crvenog luka
    • 1 šaka maslina
    • 1 manja crvena paprika
    • so, biber, sirće

    Priprema

  • Konzervu pasulja ocedite od tečnosti i pasulj prespite u činiju.
  • Papriku iseckajte na kockice, crveni luk na režnjeve, a masline na kolutove pa sve to dodajte pasulju.
  • Začinite solju, biberom i sirćetom, po ukusu. Prijatno!
  • ČETVRTAK: Piletina u sosu od bosiljka

    “Četvrtak, dan za arome i mirise. Treba iskoristiti sezonu u kojoj se trenutno nalazimo i biljke koje bujaju u proleće. Probajte da eksperimentišete sa bosiljkom”.

    Informer

    SASTOJCI:

    • 1 pileće grudi
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • 2 grančice svežeg bosiljka
    • 2 šake oraha
    • 1 kašičica soli
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 čena belog luka
    • sveže mleveni biber po ukusu

    Priprema

  • Pileće grudi isecite u šnicle i posolite. Stavite u veći tiganj i pržite dok ne porumeni.
  • U blender (secka) stavite ostatak sastojaka (ispod piletine). Izblendirajte.
  • Kada je piletina pržena, dodajte joj sos i ostavite na ugašenoj ringli da se malo zagreje sa mesom. Služite sa testeninom, pirinčem, ili samo sa salatom
  • PETAK: Hrskavi slatko ljuti tofu

    “Ovog petka, umesto da lenjo pozovete kineski restoran i uronite u porciju koja je uglavnom previše masna i preobilna, probajte da sami spremite jedan kinceski speciajlitet.”

    Informer

    SASTOJCI:

    • 100g tofua (može i dimljeni)
    • 2-3 kašike kukuruznog brašna
    • 200ml Fante ili neki drugi “žuti” sok
    • 1 kašičica čilija u prahu
    • 2 kašike soja sosa
    • 1 kašičica susama

    Priprema

  • Tofu isecite na tračice. Uvaljajte sa svih strana u kukuruzno brašno. Zagrejte ulje i pržite da svako parče porumeni sa obe strane. Izvadite iz ulja na savetu i ostavite sa strane.
  • U isti tiganj sipajte Fantu, čili u prahu, soja sos i limunov sok. Promešajte dobro, i ostavite da se krčka, dok ne postane gusta smesa. Ukoliko volite ljuće, dodajte još čilija, ukoliko volite slanije, dodajte još soja sosa.
  • Vratite prženi tofu u sos, promešajte da se utopi. Služite preko skuvanog pirinča ili nudli, sa susamom preko, i mladim lukom za dekoraciju.
  • SUBOTA: Mlinci sa spanaćem

    “Subotom samo polaaako, domaćinski i sa puno ukusa.”

    Informer

    SASTOJCI:

    • 200 g mlinaca
    • 200 g pavlake za kuvanj
    • 300 g barenog spanaća
    • 1 čaša kisele pavlake
    • so, biber, italijanska mešavina začina
    • šaka sušenih vrganja (po želji)

    Priprema

  • U tiganju zagrejte malo ulja i stavite spanać da se proprži. Ukoliko dodajete vrganje, stavite ih u spanać nakon što ste ih rehidrirali potapanjem u vrelu vodu. Spanaću dodajte kiselu i neutralnu pavlaku, začinite solju, biberom i italijanskom mešavinom začina, i kratko ukrčkajte.
  • Izlomite mlince i ubacite ih u ključalu vodu, začinjenu kašikom vegete ili soli. Kada omekšaju, ocedite ih dobro od vode.
  • Pomešajte smesu sa spanaćem i mlince. Prespite sve zajedno u đuvečaru za pečenje. Pecite nekih 30 minuta na 220 stepeni, dok ne porumene.
  • NEDELJA: Cordon bleu

    “Nije nedeljni ručak pojam za sebe bez razloga. Napravite pravu gozbu uz ovo francusko jelo koje je podjednako dobrog ukusa koliko i zvuči.”

    Informer

    SASTOJCI:

    • 3 pileća filea
    • 6 listova šunke 30ak grama
    • 3 lista kačkavalja 30ak grama
    • pakovanje šampinjona
    • pola čaše belog vina 60ml
    • so biber, ulje

    Priprema

  • File stavite između dva lista plastične folije (ili papira za pečenje – ja ne koristim plastičnu foliju) i istanjite na debljinu od 1cm, možete istući oklagijom. Svaki file filovati sa dva lista šunke i jednim listom kačkavalja. Posolite iznutra, začinite biberom i uvijte u rolnicu. Dobro pričvrstite čačkalicama.
  • Na zagrejanom ulju ili masti pržite rolnice sa svake strane tako da lepo porumene, 15ak minuta na srednjoj vatri.
  • Za to vreme očistite i isecite šampinjone na polovine i četvrtine.
  • Kada je meso zlatno braon boje sa svih strana, izvadite na tanjir, a u isti tiganj stavite šampinjone i pržite 5 minuta dok ne krenu da menjaju boju. Posolite i pobiberite.
  • U tiganj sa pečurkama vratite i meso, nalijte vino i ostavite da se kuva nekih 20ak minuta kako bi meso bilo skroz gotovo.