25.05.2020.

20:25

Foto:

Magazin

OTKRIVAMO VAM OSNOVNI RECEPT ZA RIŽOTO! Ovako ga Džejmi Oliver pravi, nije ništa teško, možete dodati MESO, PEČURKE, ZAČINE...

Italijani tvrde da se po tradicionalnom receptu rižoto ne meša, jedni ga zalivaju, drugi naprave razmeru pirinča  vode 1:3 i lagano krčkaju…

Mi smo vam pripremili osnovni recept za rižoto onako kako ga sprema većina svetskih šefova, među njima i Džejmi Oliver.

Prvo stavite bujon na šporet da se ugreje. U plitku široku posudu stavite maslinovo ulje i komadić maslaca.

RIŽOTO SA PEČURKAMA U VINU! Lagani, brzinski ručak za sva čula!

Sitno izrezanu glavicu crvenog luka i sabljiku celera lagano pržite, dok ne omekša.

Na povrće stavite pirinač (za rižoto je najbolji pirinač kratkog zrna, arborio) i lagano dinstajte dok ne postane staklasta.

Nakon toga nalijte malo belog vina i čekajte da potpuno ispari i onda je vreme za bujon. Sipajte  kutlaču po kutlaču dok pirinač ne bude al dente, lagano i često mešajući. Proverite ukus i dodajte so i biber po želji, budite oprezni pošto bujon može da bude dovoljno začinjen.

Na samom kraju kad je pirinač kuvana dodajte kockicu maslaca i ribani parmezan i ostavite da se otopi pa lagano promešajte.

Informer

Ovo je jako bitno jer će to vaš rižoto učiniti kremastim. Na kraju stavite peršun, korijander ili neki drugi sveži začin po želji.

Ovo je osnovni recept, u rižoto možete saviti meso, morske plodove razno povrće, ali ne odstupajte od ovog načina kuvanja.

Rižoto bi trebalo da bude pomalo tečan i da se služi u dubokom tanjiru.