Foto:
Magazin
PRAVA PITA KROMPIRUŠA! Kao što su naše bake pravile, OBAVEZAN SASTOJAK je svinjska mast!
SASTOJCI:
- 400 ml vode
- 600 g brašna
- 2 supene kašike ulja
- 6 srednjih krompira
- 1 veća glavica crnog luka
- so
- biber
- svinjska mast
PRIPREMA:
Umesiti testo od vode, brašna, ulja i malo soli, tako da se ne lepi za ruke.
Testo podeliti na dva dela i ostaviti na brašnom posutoj podlozi pokriveno salvetom da odmara.
Za to vreme oljuštiti krompir, izrendati, sitno iseckati crni luk i posoliti po želji.
Jednu polovinu testa posle pola sata razviti na stolanjaku, staviti pet kašika zejtina ili masti, posuti isceđenim krompirom i uvijati kao za savijaču.
Staviti u podmazan pleh.
Tako uraditi i sa drugom polovinom testa.
Premazati odozgo sa dve masti. Peci pitu u prethodno zagrijanoj rerni na 200 C dok ne porumeni. Sluziti uz jogurt ili kiselo mleko.