09.08.2020.

19:33

Foto:

Magazin

PRAVA PITA KROMPIRUŠA! Kao što su naše bake pravile, OBAVEZAN SASTOJAK je svinjska mast!

SASTOJCI:

  • 400 ml vode
  • 600 g brašna
  • 2 supene kašike ulja
  • 6 srednjih krompira
  • 1 veća glavica crnog luka
  • so
  • biber
  • svinjska mast 

PRIPREMA:

Umesiti testo od vode, brašna, ulja i malo soli, tako da se ne lepi za ruke.

Testo podeliti na dva dela i ostaviti na brašnom posutoj podlozi pokriveno salvetom da odmara.

Za to vreme oljuštiti krompir, izrendati, sitno iseckati crni luk i posoliti po želji.

Jednu polovinu testa posle pola sata razviti na stolanjaku, staviti pet kašika zejtina ili masti, posuti isceđenim krompirom i uvijati kao za savijaču.

Staviti u podmazan pleh.

Tako uraditi i sa drugom polovinom testa.

Premazati odozgo sa dve masti. Peci pitu u prethodno zagrijanoj rerni na 200 C dok ne porumeni. Sluziti uz jogurt ili kiselo mleko.