11.08.2020.

16:34

Foto:

Magazin

RECEPT ZA PRAVE GRČKE TORTILJE! Savitljive su, ne pucaju, a sa dobrim filom mogu biti ODLIČAN RUČAK!

SASTOJCI:

  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 čaša (2 dl) toplog mleka
  • 1/2 čaše jogurta
  • 1/2 čaše ulja
  • 4 čaše brašna
  • 1 kašičica soli

PRIPREMA:

Kocku svežeg kvasca stavite u sud i pospite ravnom kašikom šećera. Tako ostavite na sobnoj temperaturi 5 minuta. Prelijte čašom (od 2dl) toplog mleka. Mleko bi trebalo da bude baš toplo, ali ne vrelo. 

Dobro sjediniti pa dodati pola čaše jogurta i pola čaše ulja. Na kraju dodati četiri čaše ravne brašna i kašičicu soli. Sve sjedinite grubo samo, namažite ruke maslinovim uljem i testo umesite. Testo će biti mekano i po malo lepljivo zato je potrebno ulje. A kod Grka naravno maslinovo.

Testo treba da narasta da se duplira bukvalno. To je otprilike pola sata.

Opet nauljite ruke pa testo podelite na osam loptica veličine mandarine. Prekrijte loptice testa i ostavite 15 minuta da narastaju.

Onda prstima rastanjite svaku lopticu. Ovo je veoma bitno. Postupak je da bukvalno utiskujete prste u testo. Prvo sa jedne strane pa okrenete sa druge.

Stavite na plotnu tostera i samo blago pritisnite ustvari samo spustite preko gornju stranu. Peče se bukvalno minut dva. Videćete i sami kada je gotovo.

Gotove tortilje prekrijte pamučnom krpom i ostavite 10 minuta. I to je to.