02.09.2020.

19:37

Foto:

Magazin

TRES LECHES ILI TRI MLEKA, kako god da ga zovete ovaj kolač je FENOMENALAN! (RECEPT)

Kondenzovano mleko

U vruću vodu (1/3 čaše) dodajte pola čaše šećera u prahu, a zatim 1 čašu (od 2 dl) mleka u prahu. Po želji možete dodati maslac pri kraju. Sve promešati mikserom ili blenderom dok se ne dobije željena gustina.

Dulce de leche (karamel)
Sastojci: 

  • 200 g šećera
  • 2 kašike vode
  • 200 ml slatke pavlake
  • 20 g maslaca
  • na vrh noža soli

Priprema: 

Šećer i vodu zagrevati na umerenoj temperaturi dok se šećer skroz ne istopi i postane karamelizovan. Ovo je jako važno, ne dodavati druge sastojke dok šećer ne postane crvenkasto staklast i bez grudvica. Skloniti sa vatre i dodati maslac. Izmešati, vratiti na vatru i dodati vrelu slatku pavlaku i malo soli. Dobro izmešati i otaviti da se krčka na umerenoj temperaturi oko 5 minuta. Gustina i boja karamela zavisiće od dužine kuvanja i temperature na kojoj se kuva. Ako kuvamo duže dobiće se gušći i tamniji karamel. Karamel ostaviti na sobnoj temperature da se ohladi, imaće teksturu džema i vrlo se lako maže.

Informer

Sastojci za patišpanj:

  • 4 jaja S klase
  • 5 kašika brašna (100g)
  • 2 kašike pšeničnog griza (30g)
  • 1 kašičica praška za pecivo (6g)
  • 2 kašike hladne vode
  • 1 kesica vanil šećera
  • mali prstohvat soli
  • 100g šećera
  • 1,5 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Prosejati brašno, dodati griz, prašak za pecivo i kesicu vanil šećera.
U posebnoj posudi umutiti belanca u čvrst sneg, pa dodati dve kašike vode i mutiti. Na kraju dodati šećer i sve dobro izmutiti u čvrst šne.
U drugoj posudi umutiti žumanca sa ekstraktom vanile, da malo zapene, pa dodati u šne od belanaca i kratko izmešati mikserom na najmanjoj brzini.

Praškaste sastojke dodati na kraju, postepeno, pa ih lagano umešati metlicom od miksera i posle samo još malo izmešati silikonskom špatulom da smesa ne bi pala.

Izliti smesu u pleh dimenzija 25x21cm i blago je poravnati da svuda bude iste debljine. Smesa će prilično napuniti pleh, ali neće izaći tokom pečenja.

Peći patispanj u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C 20-25 minuta, zavisi od vaše rerne. Gotovo je kada porumeni i odvoji se od ivica pleha, a može se iskoristiti i test čačkalicom, ako izađe suva, gotovo je.Pečen patišpanj ostaviti po strani da se hladi dok se pravi preliv.

Preliv:

  • 550ml punomasnog mleka
  • 350ml kondenzovanog zaslađenog mleka
  • 100ml slatke pavlake za šlag

Mleko sipati, najbolje u teflonski, lončić, pa pustiti da provri i ukuva za nekih 2cm od početnog nivoa (10-15 min). Zatim sipati ostala dva mleka, izmešati i sačekati da sve zajedno provri i skloniti sa ringle.

Patišpanj izbockati čačkalicom po celoj površini. U tepsiju u kojoj se pekao, sipati zaliv, od ivica ka sredini, pa sve tako dok imate čime. Tepsiju prekriti alu folijom i sačekati da se ohladi do sobne temperature, pa prebaciti u frižider da se kratko ohladi. Možete odmah staviti karamel, a možete da čekate da kolač prenoći, pa da mažete pre služenja. U prvoj varijanti, kolač će malo povući karamel u sebe, ali karamel neće biti baš lep i sjajan. U drugoj varijanti imaćete lepši izgled, ali i nedovoljno spojene ukuse karamela i natopljenog kolača. U svakom slučaju, obavezno je stajanje kolača, od bar 8h pre služenja, u frižideru.