Magazin
OD OVOG SLATKIŠA CELA KUĆA ĆE VAM MIRISATI NA CIMET! Čuvene ROLNICE, testo je meko, a zbog preliva su SOČNE!
Sastojci za testo:
- 350 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- ½ kesice praška za pecivo
- 60 g šećera
- 30 g putera
- ¼ kašičice soli
- 120 ml mleka
- 60 ml vode
Za premazivanje testa:
- 1 kašika arome vanile
- 150 g smeđeg šećera
- 60 g putera
- 20 g cimeta
Preliv:
- 60 g putera
- 1 kašika arome vanile
- 350 g šećera u prahu
- mleko po ukusu (oko 5-10 kašičica)
Priprema:
U činijicu sipajte prethodno podgrejano mleko i vodu, tome dodajte kesicu kvasca i jednu kašiku secera (od onih 60 g). Zatim ostavite 5-10 minuta, da kvasac počne da nadolazi. Tome dodajte ostatak šećera, otopljeni puter i jaje. Malo promešajte, pa sve to sipajte preko brašna u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo i so. Mutite mikserom (nastavcima za testo) oko 5 minuta. Zatim stavite krpu ili plastičnu foliju preko i ostavite da narasta oko sat vremena. Otopite puter i pomešajte sa vanilom, šećerom i cimetom. (Takođe možete testo prvo premazati sa puterom pomešanim sa vanilom, pa preko posuti cimetom i šećerom). Oklagijom razvucite testo u pravougaonik i premažite. Zatim zarolajte i nožem ili koncem secite na kriške oko 4-5 cm širine. Prebacite na pleh sa bar 4-5 cm razmaka, jer dosta narastu (po želji i više ukoliko želite da svaka rolnica zasebno naraste i da se ne spoji sa drugom). Opet preko stavite plastičnu foliju i ostavite bar još 45 minuta da narasta. Zagrejte rernu na 190 stepeni i pecite oko 15 minuta.
Za preliv pomešajte otopljeni puter sa šećerom u prahu i vanilom, a mleko dodajte do zeljene gustine. Meni je najlepse kada ostane malo gušće.