18.09.2021.

14:45

Foto:

Magazin

RECEPT ZA NAJBOLJU SRPSKU SARMU! I svekrva joj neće naći manu, TOLIKO JE DOBRA!

Iako volimo da ga svojatamo i nazivano "srpskim", istina je da ovaj specijalitet potiče iz Turske. 

Sarma je neizostavfan specijalitet na svakoj trpezi.

A ako još uvek niste ukiselili kupus, evo kako da to učinite za svega 12 sati.

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500 g junećeg mlevenog mesa 
  • 1 šolja od 2 dl pirinča 
  • 3 čena belog luka 
  • 150 g dimljenih svinjskih rebara 
  • 150 g dimljene mesnate slanine 
  • biljni začin 
  • so
  • mleveni i biber u zrnu
  • lorber
  • ulje

Priprema:

Odvojiti listove kupusa, stanjiti debelu žilu u sredini svakog lista. Beli luk sitno iseći i propržiti. Dodati meso, pirinač, so, biber i začin C i još malo propržiti. List kupusa staviti na dlan, sipati u sredinu kašiku fila i uviti sarmu. Na dno šerpe staviti malo ulja i listove kupusa, pa preko ređati sarme. Posle svakog reda stavljati isečena rebra i slaninu, list lorbera i poneko zrno bibera. Sve prekriti listovima kupusa. Naliti vodom, pa kuvati na tihoj vatri 2-3 sata, povremeno dolivajući toplu vodu.

Informer