28.12.2020.

10:41

Foto:

Magazin

SKROMNO, A SVEČANO! 6 predloga za PRAZNIČNU TRPEZU - od čorbice do salate! /RECEPTI/

Nova godina i nakon toga Božić tradicionalno su vreme okupljanja i druženja sa (širom) porodicom i prijateljima, što vam ove godine toplo preporučujemo da preskočite. Bez obzira na to što će gosti, nadamo se, izostati, centralni deo će i dalje pripasti svečanoj trpezi na kojoj će se naći najrazličitije đakonije. Ovo su naši predlozi...

Informer

Kisela pileća čorba

Sastojci: manji crni luk, čen belog luka, manji celer, 1-2 šargarepe, 250 g belog pilećeg mesa, šoljica (za kafu) pirinča, 2 kašike ulja, so, biber, peršunov, celerov list ili mirođija (po ukusu), sok pola limuna, nekoliko kriški limuna za dekoraciju.

Priprema: Propržite sitno iseckan crni i beli luk i na kockice isečene celer i šargarepu. Kad povrće omekša, dodajte i piletinu isečenu na kocke (ili deblje rezance), posolite, pobiberite i nalijte jednim litrom vode. Kad provri, kuvajte još desetak minuta poklopljeno na tihoj vatri. Nakon tog vremena dodajte pirinač i kuvajte još 10-15 minuta ili dok se pirinač ne skuva. Na kraju pospite celerovim ili peršunovim listom i dodajte limunov sok. Dodatno poslužite i kriške limuna, da čorba može da se dokiseli po ukusu.

Informer

Mini-paprike punjene sirom

Sastojci: 750 g malih paprika različitih boja, isečene na pola i sa uklonjenim semenkama, so, biber, 3 kašike maslinovog ulja. Za fil: 300 g izgnječenog belog sira (može feta), 2 kašike kisele pavlake, jaje, 3 pune kašike rendanog parmezana, 2 čena sitno seckanog belog luka. Za posipanje: seckani vlašac ili peršun.

Priprema: Plitki pleh obložite pek papirom, poređajte paprike, posolite, pobiberite i prelijte maslinovim uljem. Pecite ih desetak minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni. U međuvremenu napravite fil, a ako je redak, dodajte mu još sira. Izvadite paprike, stavite fil i dopecite još desetak minuta dok fil ne porumeni. Služite odmah posuto vlašcem ili peršunom.

Informer

Pečenica sa dunjama i jabukama

Sastojci: 1 kg (i više) svinjskog karea ili nekog drugog svinjskog mesa po izboru (file, vrat, krmenadle, ruža...), krupna so, biber, kašika maslinovog ulja, 2 kašike putera, 3 ljutike ili nekog drugog manjeg luka iseckanog na tanja rebra, 2 manje jabuke iseckane na kriške, 3 dunje iseckane na kriške (ako ih ne nađete, zamenite ih jabukama), 5 grančica majčine dušice, 2 grančice ruzmarina, 2 kašike meda. Za sos: 240 ml sajdera (od jabuke), 2 kašike senfa (najbolje dižonskog), 2 kašike jabukovog sirćeta, 2 kašike putera.

Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. U meso utrljajte so, biber, propržite ga da korica porumeni i stavite u pleh da se peče. U korišćeni tiganj stavite puter, propržite luk, dodajte majčinu dušicu, ruzmarin, dunje, jabuke, so i biber. Dinstajte 10 minuta, izručite u sud u kom se peče meso i prelijte medom. Dok se meso i voće peku, napravite sos. U isti tiganj sipajte sajder i kuvajte dok se ne redukuje, 20 minuta. Na kraju dodajte senf, sirće i puter. Pecite meso 50-60 minuta. Kad je gotovo, izvadite ga iz rerne, uvijte aluminijumskom folijom i ostavite da kratko odstoji. Služite uz sos.

Informer

* Za one koji poste

Brancin sa limunom i komoračem

Sastojci: 1 komad brancina (porcijaš) po osobi, listovi komorača (ako ih ne nađete zamenite ih mirođijom), so, biber, začinsko bilje poput majčine dušice i peršuna, pola šake zelenih maslina po ribi, limun iseckan na kolutove, maslinovo ulje.

Priprema: Zagrejte rernu na 220 stepeni. Očišćene ribe operite i osušite papirnatim ubrusom. Oštrim nožem zasecite bočne delove ribe, posolite i pobiberite. Na pleh stavite papir za pečenje, položite listove komorača, na njih ribu, a u šupljine ribe stavite masline, par grančica majčine dušice i šaku seckanog peršuna. Kriške limuna rasporedite unutar ribe i na njenoj površini. Prelijte maslinovim uljem i pecite 15-18 minuta. Služite uz ohlađeno belo vino.

Informer

Malo drugačiji pire

Sastojci: 450 g graška, smrznutog, 4 plus 4 kašike mleka (može i malo više), 60 g putera, 2 kašike maslinovog ulja, puna kašika brašna, veći čen belog luka, sitno seckan, sitno seckana sveža mirođija, so.

Priprema: Skuvajte grašak. Ocedite ga i grublje usitnite uz dodatak oko 4 kašike mleka u secku, štapnim mikserom ili u multipraktiku, da bude delimično pasiran. Kratko propržite beli luk na puteru i ulju, dodajte kašiku brašna i pržite mešajući dok pena ne počne da se stvara po površini, tridesetak sekundi. Sklonite sa vatre, dodajte pire od graška, 4 kašike mleka i mirođiju. Vratite na vatru i energično mešajte petnaestak sekundi. Posolite po ukusu i servirajte odmah.

Informer

Salata od cvekle i rukole

Sastojci: 4 srednje cvekle, 300 g rukole, 200 g feta, plavog ili kozjeg sira. Za preliv: 50 ml hladno ceđenog maslinovog ulja, 50 ml balzamiko sirćeta, 2 kašičice dižon senfa, so, biber.

Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. Cveklama odstranite drške sa listovima i dobro ih operite. Svaki komad cvekle uvijte u aluminijumsku foliju, poređajte u pleh i pecite oko 50 minuta dok ne postanu meke. Ostavite ih da se ohlade, ali ne potpuno. Uklonite koru nožem i isecite ih na kriške. Za preliv u teglicu stavite sve navedene sastojke, poklopite i energično promućkajte. Na kraju pomešajte rukolu, cveklu i salatni preliv i pospite sirom. Služite dok je cvekla topla.

OVIH 10 NAMIRNICA TREBA DA SE NAĐU NA VASKRŠNJOJ TRPEZI! A evo i zašto!

VITKI I ZA SVEČANOM TRPEZOM! Kako se ne ugojiti za vreme praznika?