• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje/N. Lazović

23.12.2019

21:01

VITKI I ZA SVEČANOM TRPEZOM! Kako se ne ugojiti za vreme praznika?

Ljubav

VITKI I ZA SVEČANOM TRPEZOM! Kako se ne ugojiti za vreme praznika?

Podeli vest

Poslovne proslave, dve Nove godine, slave i porodična okupljanja sigurno neće izostati, a svi znamo koliko je teško odoleti primamljivim specijalitetima, bilo kod kuće, bilo u gostima. Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga daje nekoliko proverenih saveta upravo zbog takvih izazova

Bilo da ste poznati gurman ili tek s vremena na vreme dozvolite sebi da se "počastite" omiljenom poslasticom ili brzom hranom, sezona praznika koja se zahuktava biće izazov za sve koji žele da krajem januara kaiš i dalje zakopčavaju na istoj rupici. Poslovne proslave, dve Nove godine, slave i porodična okupljanja sigurno neće izostati, a svi znamo koliko je teško odoleti primamljivim specijalitetima, bilo kod kuće, bilo u gostima. Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga daje nekoliko proverenih saveta upravo zbog takvih izazova.

- Većina hrane koja je na svečanoj trpezi može da bude obrok sam za sebe. Na primer, porcija sarme od kiselog kupusa (350 g) ima 460 kalorija, porcija ruske salate (200 g) 600 kalorija, 200 grama pasulja prebranca ima skoro 300 kalorija, 100 g pečenja sadrži 230 kalorija, 100 g sitnih kolača ima oko 400 kalorija, a gde su još i tečne kalorije - opominje Jovana Srejić Ferluga i sugeriše načine kako da predupredite neželjene kilograme tokom praznika.

(VIDEO) RECEPT ZA PITU KLJUKUŠU! Savršan zalogaj za zimske dane!

Pazite na veličinu porcija

Uzmite jedan tanjir i na njega sipajte nekoliko jela u maloj količini (supenu kašiku ruske salate, supenu kašiku pasulja, pola parčeta rolata...) i naravno nemojte dopunjavati tanjir.

Proteini uz svaki obrok

Proteini čine da se osećamo duže sitim i zato je preporuka da svaki obrok sadrži makar 30 g ribe, mesa ili mahunarki.

Foto: Shutterstock

Ne zaboravite na dijetna vlakna

Umesto da se tokom praznika fokusirate na hranu koju ne treba da jedete, fokusirajte se na hranu koju ne smete da zaboravite. Obavezno dodajte salatu, čorbicu/potaž ili prilog od povrća uz svaki obrok. Pojedite jednu svežu voćku.

"Samo" da probam

Vrlo često niste gladni nakon što ste spremali hranu. To je zato što ste pojeli priličnu količinu tokom same pripreme, dok ste podešavali količinu začina.

NADMAŠILA SEBE! Žena Ognjena Amidžića ZAPREPASTILA sve objavom na Instagramu - Bila je veoma DETALJNA, sve se vidi!

Oprezno s ugljenim hidratima

Tokom praznika se značajno poveća unos ugljenih hidrata, pogotovu šećera. Ukoliko vi pripremate prazničnu trpezu opredelite se za zdrave deserte, recimo kesten-pire sa šlagom, žito sa šlagom ili kolače koji su kombinacija urmi/banana, jezgrastog voća, kakaoa.

Tečne kalorije

Svako ima svoj omiljeni praznični napitak, za nekoga je to velika šolja tople čokolade, za nekoga kuvano vino, za nekoga koktel. Dve-tri čaše mogu da imaju kalorijsku vrednost kao jedan manji obrok.

Foto: pexels.com

Jedite iz manjih tanjira

Istraživanja su pokazala da ćete manje hrane pojesti iz manjih tanjira, pa tako tanjir predviđen za salatu ili desert odaberite i za glavno jelo.

Smanjite kalorije u gostima

Nemojte dodavati sos na meso, odaberite salatu bez dresinga...

CITRUS DIJETA! Pomoći će vam da smršate, ojačate imunitet i očistite organizam!

Ne idite na svečani ručak gladni

Ukoliko pregladnite, velika je verovatnoća da ćete pojesti mnogo veći obrok nego da ste imali izbalansirane obroke tokom celog dana.

Voda, obična i gazirana

Unosite dosta vode, odaberite gaziranu mineralnu vodu sa limunom. Povećan unos tečnosti je odličan način da popunite želudac i brže postignete osećaj sitosti.

Foto: Shutterstock

Nađite podršku

Nađite člana porodice ili prijatelja koji ima slične ciljeve u ishrani, pa motivišite jedni druge tokom prazničnih obroka. Zajedno birajte zdravije, manje obilne porcije. Zajedno se oduprite dopunjavanju tanjira i desertima.

Donesite zdrav obrok

Ukoliko idete na praznični obrok kod prijatelja, ponudite se da napravite zdrav obrok. Napravite interesantan potaž, veliku vitaminsku salatu ili kombinovanu salatu (baza može da bude integralni pirinač, kinoa ili testenina od celog zrna žita; dodajete sveže povrće, turšiju, grilovano povrće; dodajte semenke; dodajte kockice mesa ili ribe).

MEĐU NJIMA ODMAH 'PRŠTE STRASTI'! Ovi znaci su najbolji spoj!

Budite fizički aktivni

Budite što više fizički aktivni, probajte da se dobro naspavate, držite nivo stresa pod kontrolom, jer su to sve faktori koji utiču da konzumirate više hrane i pravite pogrešne izbore.

Foto: Shutterstock

MODIFIKUJTE RECEPTE

Kod pita i kolača

- Zamenite puter sa pasiranim jabukama, pireom od banane ili pireom od bundeve
- Umesto šećera, koristite zamenu niže kalorijske vrednosti kao što je stevija
- Dodajte sušeno voće umesto čokoladnih kockica

Kod kuvanja

- Začinite jela biljem i začinima umesto putera
- Umesto prženja pripremajte meso i ribu pečenjem u rerni ili na roštilju
- U složenim salatama zamenite pavlaku sa grčkim jogurtom
- U čorbama umesto pavlake za kuvanje koristite mleko

NAPRAVITE JELKU OD TESTA! Obradujte vaše najmilije!

Pića

- Umesto šlaga začinite svoj kakao ili kafu ekstraktom vanile, badema ili začinima poput cimeta i muskatnog oraščića
- Odaberite kiselu vodu umesto zaslađenih gaziranih napitaka
- Dodajte ukus čaju sa sveže ceđenim limunom ili limetom, a ne sa šećerom
- U pićima na bazi mlečnih proizvoda umesto slatke pavlake ili punomasnog mleka koristite mleko sa nižim procentom masti

Kod sarme

- Umesto pirinča koristite kinou

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija