Magazin
NAJZDRAVIJI NAMAZ NA SVETU! Malo kalorija, a zdravo i PREUKUSNO! Napravite sami HUMUS - lakše je nego što mislite!
Sastojci
300 grama sirovih leblebija (leblebija se drugačije kaže slanutak)
3 kašike tahinija
1 veći limun
malo belog luka (ko ne voli luk, može da izostavi slobodno)
po ukusu so
4 kašike maslinovog ulja
malo kumina
za dekoraciju aleva paprika
Priprema
Leblebije preko noći ostaviti u većem loncu da odstoje i nabubre. U tu vodu se može dodati malo sode bikarbone.
Napomena - Nikako ne koristiti pečene leblebije! U prodavnicama zdrave hrane imaju običaj da kada im tražite leblebiju mahinalno krenu da pakuju one pečene leblebije za grickanje, pa pazite)
Ujutru prosuti vodu u kojoj su stajale leblebije, i dodati novu. Kuvati ih u puno vode, sve dok potpuno ne omekšaju (tako da kožica sama spada sa njih kada ih stegnete).
Vodu u kojoj su se kuvale leblebije prosuti. Možete da sačuvate manju količinu te tečnosti da dolijete u slučaju da vam humus bude tvrd, ili umesto toga dodajte maslinovo ulje.
Leblebije dobro ispasirati, dodati sok od jednog većeg limuna (ili dva manja), so, tahini, maslinovo ulje i malo kumina i staviti u blender. Dobro to sve izmešati i preručiti u zatvorene posudice. Pre zaklapanja posude, staviti na humus malo aleve paprike kao dekoraciju.
Posluživanje
Kao sos, odlično ide uz belo pileće meso sa roštilja, kao i uz ražnjiće.
Možete ga i samo namazati na hleb i tako jesti za doručak ili večeru.