24.01.2021.

18:32

Foto:

Magazin

BANANE, pire od jabuka... Ovo su NAJBOLJE ZAMENE za JAJA u receptima!

Jaja je obično teško zameniti u receptima, posebno desertima, ali ne i nemoguće. Neke zamene nisu najidealnije, jer se menja ukus i tekstura, ali većina ih je sasvim odgovarajuća.

Što je manje jaja u receptu navedeno, to ih je lakše zameniti, a da to ne utiče mnogo na ukus i teksturu. Zamena jaja u receptima se preporučuje i onima, koji žele da smanje unos masti i holesterola.

Informer

Jaja čine poslastice laganim i izdašnim

Koja je glavna uloga jaja u kolačima? Da učine poslastice laganim i izdašnim, povezuju sastojke (posebno u keksićima i mafinima) i daju vlažnost. Postoji više različitih zamena za jaja, ali ne odgovaraju sva svim receptima. A kada, recimo, pravite palačinke i slična jela, jaja i nisu toliko važna. Možete ih izbaciti, ali ipak u smesu dodajte malo više mleka, voćnog soka ili vode zbog vlažnosti. Da ne budu pretvrde i žilave. Takođe, možete umesto jaja ubaciti pola banane, izgnječene ili jednu do dve kašike pirea od jabuka. Iste zamene možete upotrebiti prilikom pripreme mafina, ali u recept dodajte pola kašičice praška za pecivo više nego što je navedeno.

Osnovne zamene

1 jaje = 1 manja banana (ili pola veće)

1 jaje = 2 pune kašike krompirovog skroba

1 jaje = 28 g pirea od jabuka

Informer

Pire od jabuka je sjajna zamena za jaja

1 jaje = 1 kašika sojinog brašna i 1 kašika vode

1 jaje = 1 kašika mlevenih semenki lana i 2-3 kašike tople vode

1 jaje = 2 kašike sirćeta rastvorenog u pola šolje vode

1 jaje = 1/4 šolje voćnog pirea i 1/2 kašičice praška za pecivo

Slana jela

Ako pravite musake, čuftice, pljeskavice, peciva ili neka predjela jaja u ovim receptima možete zameniti kukuruznim ili krompirovim skrobom, brašnom od celog zrna, hlebnim mrvicama, krompir pireom ili pire krompirom u prahu. Ispitujte i eksperimentišite dok ne pronađete pravu razmeru i zamenu za vaša omiljena slana jela. Dve do tri kašike navedenih sastojaka mogu da zamene jedno jaje.

Informer

Mlevene semenke lana upotrebite za slane recepte

Kako upotrebiti mlevene semenke lana

Ako imate mleveni lan i njega možete iskorititi kao zamenu. Pomešajte mlevene semenke lana sa kipućom vodom – 1 kašika lana na 3 kašike vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i onda dodajte u recept umesto jajeta.

Fine BOMBICE od crne ČOKOLADE, pomorandže i slatke PAVLAKE! Brzo su gotove!

SUTLIJAŠ sa CIMETOM i suvim grožđem! Orijentalni DESERT odomaćen u srpskoj kuhinji! /RECEPT/