09.02.2021.

09:17

Foto:

Magazin

DA LI STE PROBALI "MOKRI PESAK"? Kolač neobičnog naziva, a fantastičnog ukusa!

Sastojci:

3 jajeta
100 g šećera
30 g smeđeg šećera
10 g vanilin šećera
50 g maslaca
300 g griza
80 brašna
160 ml svežeg mleka
60 g oraha
5-6 suvih smokvi
5-6 urmi
kora od ½ pomorandže
60 g čokolade
prašak za pecivo
sirup od jagode – ili toping za prelivanje

Za šećerni sirup:

750 ml vode
400 g šećera
kora od ½ limuna
kora od ½ pomorandže
3 kapljice ekstrakta ruma

Informer

Priprema:
Umutite jaja i tri vrste šećra. Dodajte maslac (rastopljen, ali ne vreo) i mleko, nastavite da mutite mikserom, kratko.

Prosejte brašno sa praškom za pecivo direktno u smesu i mešajte drvenom ili silikonskom kašikom, a nakon toga stavite i griz. Uradite na isti način, dok ne dobijete homogenu smesu (ređa je, ali nemojte da brinete, griz će nabubriti).

Dodajte i suvo voće, orahe i komadiće čokolade. Izrendajte koru od pomorandže unutra, trudite se da ne zakačite beli deo, da ne bi bilo gorko.

Smesu sipajte u namazan i brašnom posut pleh i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 185°C oko 30 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju.

Pripremite sirup tako što na umerenu vatru stavite sve sastojke, potrebne za njega, neka vri 5-8 minuta, ostavite da se ohladi i zatim izvadite kore citrusa.

Čim se kolač ispeče, izbušite površinu čačaklicom na nekoliko mesta, i prelijte hladnim prelivom. Ostavite da lepu upije, oko 2-3 sata.

Neposredno pre serviranja pospite svako parče topingom od jagode.