07.06.2021.

13:06

Foto: Shutterstock

Magazin

LEPI i ZDRAVI uz TREŠNJE! One su od 'leka' za GIHT i ARTRITIS, do hrane za DOBAR SAN! /RECEPTI/

Predivni mali, okrugli, mesnati plodovi trešnje, čija se boja kreće od bele do tamnocrvene, spadaju među omiljeno voće, koje s nestrpljenjem čekamo da nam zamiriše u proleće. Još od davnina bile su na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz lekovitih svojstava, od leka za giht i artritis, do hrane za dobar san, a korisne su i upotrebljavaju se i koštice i peteljke. Nekada deo narodne medicine, trešnje su danas cenjene i u naučnim krugovima, i to iz više razloga

Vitamini, minerali, antioksidanti

Ovi predivni plodovi odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala: kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka. Sadrže vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline i nešto proteina i ugljenih hidrata.

Informer

Narodni lekovi

* Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Šaku peteljki trešanja kuvajte u litru vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.
* Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.
* Protiv kamena u bubregu kašičicu peteljki trešanja prelijte sa 200 ml vode ili mleka i kuvajte minut-dva, ostavite poklopljeno pet minuta, zatim procedite i pijte tri puta na dan.
* Protiv reume tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja tri puta na dan, po jednu čašu.
* Protiv srčanih smetnji usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umerenoj temperaturi, a potom pijte pet kapljica tinkture dva puta na dan.

Zbog bogatstva antioksidansa trešnje su izvrsni borci protiv slobodnih radikala. Posebno su bogate antocijanidinima i proantocijanidinima, koji im daju jarkocrvenu boju.

Ovi antioksidansi su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protivupalna sredstva. Takođe, podstiču stvaranje kolagena - proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.

Voćna dijeta

Svakodnevno konzumiranje 200 grama trešanja pomaže u prevenciji mnogih zdravstvenih problema. Zahvaljujući kalijumu, ovo voće idealno je za pročišćavanje organizma, posebno kod osoba koje imaju problem sa zadržavanjem tečnosti. Postoji detoks dijeta sa trešnjama koja se sastoji od ispijanja 2 litra soka od trešanja dnevno tokom tri dana. Ova dijeta oslobađa organizam od toksina i mokraćne kiseline, sagoreva masti i tako vam pomaže da izgubite koji kilogram.

Povremeno čišćenje organizma od toksina i tečnosti preporučuje se i osobama koje pate od artritisa, gihta, gojaznosti, kamena u bubregu ili kamena u žučnoj kesi.  

Trešnje se takođe preporučuju i za otklanjanje tegoba vezanih za osteoporozu, naročito kod žena nakon perioda menopauze, jer sadrže gvožđe i kalcijum. Mogu se takođe uzimati za lečenje i prevenciju anemije i problema sa zubima, a poželjno ih je uključiti u ishranu kod dece koja su u fazi menjanja zuba.

Informer

Prolećna sangrija

Sastojci: litar kvalitetnog crnog vina, iseckano sveže voće - breskva, trešnje, jabuka, pomorandža, listići nane za ukrašavanje.
Priprema:
Naseckajte voće, ubacite ga u ohlađeno vino, dodajte kockice leda i listiće nane i servirajte.  

Informer

Tart sa trešnjama

Sastojci: 175 g brašna, 75 g putera, kašika šećera, jaje, malo narendane kore limuna, par kašika hladne vode (po potrebi). Za fil: 300 g trešanja, 2-3 kašike šećera u prahu, 2 dl slatke pavlake.
Priprema:
Zamesite testo od navedenih sastojaka, dodajte malo hladne vode ako je potrebno. Testo zamotajte u foliju i stavite na 30 minuta u frižider. Razvijte testo između dva lista masnog papira, tako da bude dovoljno tanko, pa isecite veće krugove i obložite modlice za tart (prethodno ih namažite sa malo putera). Trešnje očistite od koštica i poređajte preko testa. Pospite šećerom u prahu ako želite da fil bude slađi i sve prelijte sa kašikom, dve slatke pavlake. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta. Gotove korpice ukrasite sa par trešanja s peteljkom.  

Informer

Mafini sa bademom

Sastojci: 100 g bademovog brašna, 140 g brašna, 1,5 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, 150 g šećera, 115 g putera na sobnoj temperaturi, 2 jaja na sobnoj temperaturi, četvrtina kašičice ekstrakta badema, 120 ml jogurta, pola šake badema iseckanih na listiće, 150-200 g trešanja bez koštice.
Priprema:
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Stavite korpice u kalup za mafine. U jednoj posudi pomešajte obično i brašno od badema, so i prašak za pecivo. U drugoj posudi mikserom umutite puter i šećer, pa dodajte jaja, komad po komad. U to dodajte jogurt, ekstrakt badema i smesu sa brašnom. Smesu ravnomerno rasporedite u korpice. U njih ubacite po nekoliko trešanja i pospite listićima bademima. Pecite ih oko 25 minuta.

Informer

Slatko-kiseli sos

Sastojci: 500 g trešanja, 100 ml vode, 50 ml belog vina, 40 g šećera, 30 g putera, prstohvat muskatnog oraščića, prstohvat cimeta, pola kašičice suvog začina.
Priprema:
  U posudu stavite trešnje bez koštica, vino i šećer i pustite da provri. Kuvajte na laganoj vatri 20 minuta sve dok trešnje ne omekšaju. Usitnite ih u električnoj seckalici tako da dobijete pire. Pire sipajte u čistu šerpicu i pustite da provri, a zatim dodajte puter i mešajte dok se ne rastopi. Na kraju dodajte suvi začin, muskatni oraščić i cimet. Sos poslužite uz pečeno meso - patku, ćuretinu, svinjetinu...