14.06.2021.

12:08

Foto:

Magazin

PARADAJZ je iz RAJA izašao! Em ZDRAV, em UKUSAN - 3 IDEJE ZA RUČAK i jedna za večeru! /RECEPTI/

Paradajz, koji zapravo nije povrće nego voće, vrlo je korisna namirnica, bogata raznovrsnim nutrijentima, a uz to može da se pripremi na stotinu načina. Najviše je poznat po visokom sadržaju likopena, antioksidanta koji nas štiti od prevremenog starenja, pomaže u borbi protiv kancerogenih ćelija, a delotvoran je i kod mnogih drugih bolesti. Paradajz ne znači ništa drugo do raj (rajčica, paradajz na eng. paradise) ili, bar što se nemačkog jezika tiče, rajska jabuka (paradiesapfel). U skladu s nazivom ove biljke, mnogi smatraju da smo u vekovnoj zabludi u vezi s Adamom, Evom i jabukom. Zapravo, jabuka je rajska jabuka, odnosno paradajz.

Štiti kožu

Bilo da je zaista došla iz raja ili ne, ova namirnica bogata je belančevinama, beta-karotenom, biljnim mastima, vitaminima A, B, C, D i K, a od minerala gvožđem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom i fosforom. U zavidnim količinama sadrži i lutein, mineralne soli, kofeinsku, hlorogensku i ferulinsku kiselinu, flavonoide, kao i brojne druge korisne sastojke. U manjim količinama sadrži i retke minerale bakar, mangan, bor i kobalt.

Informer

Od zlata jabuka

Paradajz je poreklom iz Srednje i Južne Amerike, a bio je kultivisan još za vreme vladavine Asteka i Inka. U evropskoj literaturi prvi ga 1544. godine pominje italijanski lekar i botaničar Pjetro Andrea Matioli, koji ga je nazvao pomo d'oro, odnosno zlatno voće ili zlatna jabuka, što je i danas jedan od njegovih sinonima. Zanimljivo je da je u Evropi isprva smatran čisto ukrasnom biljkom, uz bojazan da je čak otrovan, tako da su prošla još bezmalo dva veka pre nego što se iz bašta uselio u kuhinje.

Njegova crvena boja potiče od pomenutog likopena, koji je karotenoid sa posebnim antioksidansnim svojstvima. Bori se protiv slobodnih radikala štiteći kožu, zbog čega je u sezoni sunčanja poželjno jesti što više ovog voća. Prema nekim studijama, znatno doprinosi sprečavanju razvoja raka prostate, a 540 ml soka dovoljno je da organizam dobije visoku dozu likopena.

Čisti jetru

Ovo voće takođe je dobar čistač organizma i diuretik. Pokazalo je blagotvornost i u lečenju čireva, bubuljica, kao i pojedinih kožnih oboljenja. Osim toga, povoljno deluje protiv alergija, astme, anemije, artritisa, bolesti srca i krvnih sudova.

Paradajz je najdelotvorniji kao sok, tvrde istraživači. U tom obliku reguliše metabolizam i jača otpornost, a ukoliko nije posoljen, snižava krvni pritisak, reguliše varenje i efikasan je protiv bolesti jetre i pankreasa.

Informer

Takođe, ima nisku energetsku vrednost, tek 18 kalorija u 100 grama, što ga čini odličnom namirnicom za mršavljenje.

Zanimljivo je da je paradajz zdrav ne samo u sirovom nego i kuvanom obliku, jer termička obrada povećava količinu likopena koje telo može da apsorbuje.

Informer

Fokača sa crnim maslinkama

Sastojci: 500 g brašna, 500 ml mlake vode, suvi kvasac, 1 dl maslinovog ulja, so, biber, seckani zreli paradajz ili šaka čeri paradajza, šaka crnih maslinki, sveži začini - bosiljak, origano i/ili ruzmarin.
Priprema:
U veću činiju stavite brašno u koje ste umešali kvasac, so i biber. Mikserom ili rukama umesite testo, dodajući vodu i polovinu pripremljenog ulja. Kada testo počne da se odvaja od ivica posude, ostavite ga na toplom mestu jedan sat da mu se zapremina udvostruči. Naraslo testo prebacite u tepsiju obloženu papirom i razvucite ga rukama. Prstima napravite mala udubljenja u testu i u njih stavite (seckani) paradajz i maslinke. Prelijte sve maslinovim uljem, pospite iseckanim začinskim biljem i krupnom morskom soli. Fokaču pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 30 minuta, ili dok ne dobije zlatnožutu koricu.

Informer

Čorba sa njokama i kobasicama

Sastojci: glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 3 manje šargarepe, 2 korena peršuna, 2 kašike maslinovog ulja, 3 veća paradajza, kašičica šećera, kocka za pileću supu, so, biber, čili, bosiljak. Za njoke: jaje, 100 g brašna, malo soli (ili kupite gotove). Uz to nabavite par manjih kobasica po izboru.
Priprema:
Iseckajte crni i beli luk, šargarepu, peršun i kobasice. U šerpi prodinstajte povrće sa kobasicama. Poparite, pa oljuštite paradajz, stavite ga u blender, dodajte čašu vode i sameljite u fini gusti sok. Dodajte ga u šerpu. Kad sve provri, smanjite temperaturu i krčkajte dvadesetak minuta. Za njoke u činiji umutite jaje, dodajte so, brašno i zamesite testo. Razvijte ga kao kobasicu, pa secite njoke širine prsta. Uvaljajte u još malo brašna, pa svaku blago pritisnite viljuškom da napravite zareze. Pojačajte vatru, dodajte kocku i začine, pa nakon što sve provri, ubacite njoke. Kad isplivaju na površinu, čorba je gotova. Pospite je seckanim svežim bosiljkom i poslužite.

Informer

Punjeni paradajz sa nanom

Sastojci: 6 većih paradajza, 500 g mlevenog mesa, veći crni luk, veća šargarepa, sveža ili suva nana, so, biber, suvi začin.
Priprema:
Odsecite vrhove paradajza i izdubite ga kašikom, posolite iznutra, okrenite ga i ostavite da se iscedi. Srce paradajza ostavite u činijicu. Prodinstajte sitno seckan crni luk i rendanu šargarepu, dodajte mleveno meso i dinstajte dok ne porumeni, pa dodajte iseckano srce paradajza. Začinite začinom, biberom i nanom. Promešajte i ostavite da se krčka dok skoro sva voda ne ispari. Sklonite sa vatre i smesom punite očišćeni paradajz. Poklopite paradajz prethodno isečenim vrhom, sipajte malo vode u tepsiju i pecite oko 30 minuta na 250 stepeni.

Informer

Piletina kapreze

Sastojci: 500 g pilećih grudi, so i biber, 2-3 kašike pesta od bosiljka (domaći ili kupovni), oko 120 g mocarele, nekoliko krupnijih čeri paradajza (ili manjih, običnih), malo maslinovog ulja.
Priprema:
Zasecite pileće grudi lepezasto (kao kad pravite švedski krompir) tako da možete da ih punite paradajzom i mocarelom, ali ne do kraja, već da meso ostane u komadu. Posolite i pobiberite. U svaki napravljen izrez ubacite pesto, seckan čeri paradajz i komadić mocarele. Stavite filovanu piletinu na papir za pečenje, prelijte kašikom maslinovog ulja i pecite na 180 stepeni dok meso na gornjoj strani ne dobije zlatnu boju, oko 30-40 minuta. Poslužite uz spanać ili neki drugi prilog po želji.