05.07.2021.

19:02

Foto: Shutterstock

Magazin

IDEALNA hrana ZA VRELE DANE! 7 BRZIH OBROK SALATA sa svih meridijana! /RECEPTI/

Leto je idealno vreme za promenu loših navika u ishrani i konzumiranje različitih, svežih namirnica koje donose dobro zdravlje i raspoloženje. Kada je reč o zdravim idejama za ručak, brza priprema je jednako važna kao i svežina namirnica. Obrok salate su odličan izbor u tom smislu, jer nisu zahtevne, a trebaće vam samo zeleniš, jednostavni preliv i proteini po izboru.

Ne postoji nijedno jelo koje je savršenije za letnji period, naročito ukoliko ste na dijetalnom režimu ishrane, od obrok salate. U najvećem procentu čini je sveže povrće, od zelene ili ajsberg salate, rukole ili bebi-spanaća kao osnove, do rendane šargarepe, brokolija, karfiola, tikvica, avokada, kupusa, paradajza, krastavca, paprika, rotkvica... kao dodataka. Termički neobrađena salata sadrži mnoštvo vlakana koji snižavaju loš holesterol i povoljno utiču na probavu, a mešanje povrća doprinosi većem stepenu antioksidanata u salati, odnosno vitamina C, E, likopena i alfa i beta karotena.

Osim povrća, ove salate najčešće sadrže i proteine u vidu sira, tvrdo kuvanih jaja, morskih plodova ili mesa, kao što su piletina, biftek ili losos. Uz meso radi više ukusa, nutrijenata, ali i teksture dodate malo orašastih plodova - seme bundeve, suncokreta, susama, lana, seckane bademe, lešnike, orahe..., ali i krutone, masline, kapare, inćune ili različito začinsko bilje.

Za klasičan dresing birajte maslinovo ulje, sok od limuna ili limete, jabukovo ili balzamiko sirće, a možete da dodate i med, senf, soja, vorčester ili tabasko sos, jogurt, kiselu pavlaku, majonez (ne preterujte sa ova poslednja dva)... za svoj tanjir zdravlja.

Informer

Pesto pileća salata

Sastojci: 2 kašike majoneza, 2 kašike pesta, so i biber, 500 g piletine, usitnjene, 3 šolje rukole ili bebi-spanaća, malo čeri ili običnog paradajza, opciono.
Priprema:
U velikoj činiji pomešajte majonez, pesto, so i biber po ukusu. Piletinu isecite na kockice, posolite, pobiberite i ispecite na gril tiganju. Sos prelijte preko piletine i poslužite preko rukole i čeri paradajza.

Informer

Ćuretina sa avokadom

Sastojci: pola glavice zelene salate, iscepkane na komade, 500 g pečene, tanko naseckane ćuretine, veći paradajz, pola avokada isečenog na komade veličine zalogaja, četvrtina crvenog luka, tanko iseckanog, četvrtina šolje parmezana, 2 kašike maslinovog ulja, kašike balzamovog sirćeta, so, biber.
Priprema:
Salatu, pečenu ćuretinu, paradajz, avokado, luk i parmezan podelite u dve činijice. U posebnoj maloj činijici umutite ulje, sirće, so i biber po ukusu i prelijte preko salata.

Informer

Grčka salata sa prelivom od bosiljka

Sastojci: četvrtina šolje maslinovog ulja, tri četvrtine šolje svežeg bosiljka, so, crni biber, 100 g feta-sira, pola krastavca bez semenki, oljušten i isečen na polumesece, pola šolje čeri paradajza, prepolovljenog, ljuta papričica po ukusu, pola limuna isečenog na kriške, trećina šolje maslina.
Priprema:
U blenderu pomešajte maslinovo ulje, pola šolje bosiljka i malo soli. Stavite na stranu. Fetu, krastavac, paradajz, ljutu papriku, limun, masline i preostali bosiljak podelite na tanjire. Posolite i pobiberite paradajz i krastavac. Pre posluživanja prelijte prethodno pripremljenim dresingom od bosiljka.

Informer

Rimska salata sa slaninom

Sastojci: 2 parčeta tost hleba, rimska (zelena) salata, nekoliko čeri paradajza (opciono), 4 tanke kriške slanine, 200 g belog pilećeg mesa, 30 g parmezana, 2-3 čena belog luka, sok od pola limuna, kašika pavlake, kašika majoneza, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:
Slaninu propržite bez dodavanja masnoće. Hleb isecite na kocke i u rerni ispecite da bude kao tost. Na teflonu ispecite piletinu i kad se prohladi, isecite na dugačke trake. Pomešajte sa iseckanim belim lukom i propržite na masnoći koju je pustila slanina. Pomešajte maslinovo ulje sa sokom od limuna, posolite i pobiberite. Dresingom prelijte salatu, preko poređajte piletinu, slaninu, krutone (prepečeni hleb), čeri paradajz, krupno narendani parmezan i preko toga prelijte umućenu pavlaku s majonezom. Napomena: salatu po želji možete da obogatite filetima inćuna.

Informer

Pikantna govedina

Sastojci: 300 g goveđeg filea, pola crvenog luka, tanko isečenog, pola krastavca, tanko isečenog, zelena salata. Za preliv: 2-3 čena belog luka, ljuta papričica po izboru, najbolje čili (ili čili u prahu), so, 3 kašike svežeg soka od limete, kašika smeđeg šećera.
Priprema:
Govedinu isecite na šnicle i ispecite u gril tiganju. Za preliv sitno iseckajte beli luk i čili, dodajte so, sok od limete i šećer. U činiji promešajte govedinu, luk i krastavac, prelijte prelivom i dodajte listove zelene salate. Ukrasite svežim listovima korijandera i percima luka, a po želji možete da dodate i kozji sir.

Informer

Meksička mućkalica

Sastojci: rimska ili zelena salata, šolja iseckanog pilećeg ili goveđeg mesa, naseckana crvena paprika (ili paradajz), pola šolje konzerve crnog pasulja, ispranog, trećina šolje kisele pavlake, 3 kašike soka od limete, malo čilija u prahu, so, tortilja čips za posluživanje.
Priprema:
Salatu, piletinu ili govedinu, papriku i pasulj podelite u dve posude. Posebno u maloj činijici umutite kiselu pavlaku, sok od limete, čili u prahu i so. Salatu poslužite s dresingom i čipsom od tortilje.

Informer

Italijanska salata sa starim hlebom (Panzanella)

Sastojci: 2 crvene paprike, 250 g ćabata lepinje, maslinovo ulje, 4 čena belog luka, 1 kg paradajza (običan i čeri paradajz mešano), 2 krastavca, crveni luk, kašika kapra, šaka kalamati maslina, sveži bosiljak, 4 kašike vinskog sirćeta, so, biber.
Priprema:
Paprike ispecite na grilu, ostavite u poklopljenoj činiji i kada se potpare, oljuštite ih i iseckajte. Propržite krupno seckani beli luk, izvadite i u aromatizovanom ulju ispržite ćabatu da porumeni. U činiju stavite iseckani paradajz, krastavac i crveni luk, dodajte kapar, masline, iseckani sveži bosiljak i prepržen hleb. Pomešajte vinsko sirće, maslinovo ulje, so i biber i prelijte preko salate. Ukrasite sveže seckanim bosiljkom.