20.03.2022.

22:50

Foto: Shutterstock

Magazin

DOMAĆI SVINJSKI GIROS! Svi će vam tražiti recept!

Sastojci: 

800 g svinjske plećke
maslinovo ulje

Za marinadu: 

šolja grčkog jogurta
sok od limuna
dve kašike maslinovog ulja
dve kašike balzamika
tri čena belog luka
kašičica origana
kašičica mlevene paprike
kašičica kumina
kašičica mlevenog korijandera
so, biber

Informer

Grčki specijalitet goros 

Priprema: 

Plećku oprati, prosušiti i iseći na veće komade. U činiji pomešati jogurt, ulje, sveže ceđeni sok od limuna, izgnječeni beli luk, origano, mlevenu papriku, kumin, korijander, so i biber, dodati meso, sve dobro promešati, pa prekriti folijom i staviti u frižider da se marinira preko noći. Sutradan meso ocediti od viška marinade, staviti u vatrostalnu činiju, preliti sa malo ulja, pa prekriti aluminijumskom folijom i peći u rerni na 180 stepeni oko 60 minuta. Skloniti foliju i peći na 200 stepeni uz povremeno okretanje dok svinjetina ne dobije lepu boju. Usitniti nožem i poslužiti uz tople lepinje, pomfrit i caciki salatu.

Prijatno!