07.09.2022.

19:45

Foto:

Magazin

DOMAĆA LJUTENICA! Obogatite trpezu ovim specijalitetom!

Najveća razlika između ljutenice i ajvara je u tome što ljutenica može da se sprema od termički neobrađene paprike. Sastojci uključuju paprike, beli luk, ulje, šećer, so i paradajz. 

Sastojci:



1,5 kg paprike
1 kg zrelog paradajza
pola kg ljutih papričica
100 ml vinskog sirćeta
200 ml ulja
125 g šećera
pola kesice mlevenog bibera
so po ukusu
4-5 čena belog luka 
1 kesica konzervansa

Informer

Ljutenica

Priprema:

Paradajz najpre prelijte vrelom vodom kako biste ga lakše oljuštili. Isecite ga na četvrtine i stavite u šerpu zajedno sa vinskim sirćetom, šećerom i biberom. Promešati sve, staviti na ringlu i pržiti. Kad počne da vri neka vri 1 sat. Sveže ljute papričice i papriku sameljite na mašini za meso, dodajte sve u šerpu i pustite da se kuva jos 1,5 sat, uz povremeno mešanje. Pred kraj kuvanja posoliti po ukusu i dodati beli luk iseckan sitno i kesicu konzervansa na kraju. Dobro sve izmešati sipati u sterilisane tegle, sačekati da se ohladi i odložiti u ostavu.

BONUS VIDEO: