Autor: Informer.rs

12.12.2022.

12:08

Foto:

Magazin

KNEDLE SA ŠLJIVAMA! Starinski recept za NEODOLJIVU poslasticu!

Sastojci:

Za testo:

400-500 g krompira
300-350 g brašna
15-20 šljiva
50 g putera 
2 jajeta 
prstohvat soli
5 kašika griza
1 vanilin šećer

Za preliv:

250 g prezli
150 g putera
80 g šećera
1 vanilin šećer

Informer

Knedle sa šljivama

Priprema:

Krompir skuvajte, pa dok je vruć dodajte vanilin šećer, so i jaja. Ispasirajte gnječilicom da napravite pire. Zatim dodajte puter i gnječilicom mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Kada se krompir prohladi dodajte griz i postepeno dodajte brašno.

Rukama umesite testo, pazite da ne preterate sa brašnom, testo ne sme da se lepi za prste, ali treba da bude mekano. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i oblikujte loptice. Ako se testo još malo lepi slobodno ga pospite brašnom. Malo spoljoštite rukama, pa ubacite šljivu kojoj ste izvukli košticu. Obmotajte testo oko šljive. Testo treba da je što tanje, tako će knedla biti ukusnija. Istopite puter, pa dodajte prezle.

Pecite dok ne dobiju zlatno žutu boju, povremeno promešajte. U prohlađene prezle dodajte šećer i vanilin šećer i promešajte. U vodu sipajte ulje i ostavite da provri, zatim smanjte temperaturu i ubacite knedle. Kada isplivaju na površinu, ostavite još minuta, pa vadite i uvaljajte u prezle.