Magazin
PRAVE SRPSKE PIHTIJE! Tradicionalni recept za najukusnije jelo koje se jede na Bogojavljanje
Sastojci:
6 litra vode
5 sirovih svinjskih nogica
oko 1 kg suve svinjske butkice
500 g mesa od buta u komadu
4 kafene kašičice soli
2 glavice belog luka
Priprema:
U vodu staviti nogice i so i kuvati oko 4 sata na tihoj vatri. Dodati suvu butkicu i meso od buta (u komadu) i kuvati još 2 sata. U toku kuvanja obavezno skidati penu i masnoću koja se sakupi na površini vode.
Nakon 6 sati kuvanja izvaditi iz vode sav sadržaj koji se kuvao. Nogice baciti, a ostalo meso očistiti od kostiju i iscepkati na sitne komade. Komadiće mesa pomešati sa ispasiranim belim lukom.
Poređati tanjire (ili pleh) i u njih sipati proceđenu vodu u kojoj se kuvalo meso i nogice, pa dodati iscepkane komadiće mesa pomešanog sa lukom. Ostaviti u hladnoj prostoriji (ili frižideru) da se pihtije dobro stegnu.