27.02.2023.

15:11

Foto: Shutterstock

Magazin

Od TORTILJE do RIŽOTA! Meni za posao - zdravije i ekonomičnije opcije!

Moderno doba nameće brz tempo života, pauze za ručak su kratke, pa se često dešava da pokleknemo i posegnemo za najbržim, ali lošim rešenjem rešenjem - picom, pljeskavicama, pecivom iz pekare i slično. Na posao pak možete da ponesete i ostatke ručka od prethodnog dana ili skuvate nešto jednostavno i zdravo što volite. Najskuplja varijanta je doći na posao i naručiti kuvano jelo. Ukoliko svakodnevno ili povremeno imate tu naviku, zastanite na trenutak, razmislite i saberite koliko ste prošlog meseca potrošili na dostavljenu hranu. Potom izračunajte koliko bi vas koštalo da ste sami skuvali ono što volite i poneli sa sobom. Razlika je velika.

Vaš obrok koji nosite trebalo bi da sadrži je sveže ili kuvano povrće i voće, neki izvor zdravih masti poput maslinovog ulja i kvalitetan izvor proteina poput jaja, posnog mesa, ribe, sira. Sve ostalo lako može da uklopi kada su vlakna, vitamini, minerali i proteini tu.

Informer

Salata od tune

Salata od tune

Sastojci: konzerva tune, miks mediteranskih začina (bosiljak, origano, ruzmarin...), so, biber, rukola ili zelena salata po izboru, par maslina, radič, crvena paprika, čeri paradajz, pola šolje kukuruza šećerca, feta-sir, kašičica maslinovog ulja, aćeto balzamiko
Priprema:
Operite povrće i isecite papriku na tračice ili je narendajte. Ocedite tunjevinu. Sve sastojke pomešajte i dodajte začine, maslinovo ulje, a po želji može i koju kap aćeta balzamika. Spremite salatu u omiljenu posudu i vaša hrana za posao je spremna.

Informer

Grilovani sir sa kuskusom

Grilovani sir sa kuskusom

Sastojci: feta, halumi, tofu ili neka vrsta sira po vašem ukusu pogodna za grilovanje, biber, so, začini po želji (mediteranski), pola šolje kuskusa, vrela voda, trećina tikvice, manja rendana šargarepa, pola manje glavice crnog luka, kašika maslinovog ulja, zelena salata po izboru, aćeto balzamiko
Priprema:
Prelijte kuskus vrelom vodom u razmeri 1:1 i sačekajte minut. Pokupite višak tečnosti sa sira, isecite na srednje tanke kriške i pecite nekoliko minuta u zagrejanom tiganju s obe strane. Začinite ga po želji. Propržite luk, dodajte naseckanu tikvicu i izrendanu šargarepu. Povrću dodajte kuskus, sve pomešajte i začinite solju i začinima po želji. Salati po izboru dodajte aćeto.

Informer

Pileća salata sa avokadom

Pileća salata sa avokadom

Sastojci: pileća prsa, maslinovo ulje, pola avokada, miks zelenog lisnatog povrća, biber, so, kašičica ljutog sosa po izboru, par kuglica mocarele, žuta i zelena paprika ili čeri paradajz
Priprema:
Pileća prsa ispecite na maslinovom ulju, potom začinite i isecite na komade ili kockice. Povrće isecite po želji. Pomešajte sve sastojke i dodajte ljuti sos.

Informer

Brzi rižoto sa dagnjama

Brzi rižoto sa dagnjama

Sastojci: 150 g dagnji, pola šolje basmati pirinča, pola glavice crnog luka, kašika maslinovog ulja, trećina tikvice, 50 g rendanog parmezana, miks zelene salate po izboru, par maslina
Priprema: Pirinač skuvajte prema uputstvu, za basmati je potrebno oko osam minuta. Propržite luk, potom dodajte tikvicu i dagnje i propržite nekoliko minuta. Dodajte kuvan i oceđen pirinač, na kraju rižoto posipajte parmezanom. Zelenu začinite po želji.

Informer

Tortilje sa mocarelom

Tortilje sa mocarelom

Sastojci: integralna tortilja, matovilac, rukola ili neke druga zelena salata po izboru, tračice crvene paprike ili čeri paradajz, sveža mocarela iz kesice, 2 kašike kukuruza šećerca, biber, 2 kašike humusa ili gvakamole sosa
Priprema:
Integralnu tortilju zagrejte na tiganju, premažite namazom po želji i napunite ostalim sastojcima i začinite začinima po želji.

Informer

Pasta salata u tegli

Pasta salata u tegli

Sastojci: 100 g testenine, 50 g boranije, 50 g oceđene tune iz konzerve, kašika majoneza, kašika jogurta, malo svežeg vlašca ili neke druge začinske biljke, 50 g čeri paradajza, iseckanih na četvrtine, paprika, iseckana na kockice, 50 g kukuruza iz konzerve
Priprema:
Skuvajte testeninu da bude al dente, a boraniju kratko obarite. Pomešajte tunjevinu s majonezom, jogurtom i vlašcem. Testeninu stavite u teglu sa širim otvorom, potom na to stavite preliv od tune, pa redom - boraniju, paradajz i kukuruz. Napomena: po želji možete da dodate i zelenu salatu i malo rendanog parmezana.

Informer

Projice

Projice

Sastojci: manja šolja žutog kukuruznog brašna, trećina šolje integralnog brašna, jaje, šolja jogurta, četvrtina šolje kisele vode, pola kašičice soli, pola kašičice sode bikarbone.
Priprema:
U činiji prvo pomešati sve suve sastojke, dodati jaja i sjediniti. Postepeno dodavati jogurt i kiselu vodu, lagano mešajući. Smesu izliti u kalupe za mafine i peći u prethodno zagrejanoj rerni 15 do 20 minuta na 200 stepeni. Napomena: Ova količina je dovoljna za pet mafina, a u smesu možete da dodate sir, masline, čvarke...